BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,89
ALTIN 2.432,50
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Otomobilde KDV karmaşası

Oto­mo­bil alım-sa­tı­mı­nın KDV’­ye ta­bi ol­ma ola­yı, oto­mo­bi­li alan ve sa­tan ki­şi­ye gö­re de­ği­şi­yor.

Abone ol

Oto­mo­bil alım-sa­tı­mı­nın KDV’­ye ta­bi ol­ma ola­yı, oto­mo­bi­li alan ve sa­tan ki­şi­ye gö­re de­ği­şi­yor. Di­ğer de­yiş­le, oto­mo­bi­li alan ve sa­tan ki­şi­ye gö­re KDV ol­ma­dı­ğı gi­bi du­ru­ma gö­re yüz­de 1 ya da yüz­de 18 KDV’­de uy­gu­la­na­bi­li­yor. Hal böy­le olun­ca oto­mo­bil alım-sa­tı­mın­da KDV var mı? Yok mu? Var­sa yüz­de 1 mi yüz­de 18 mi? Ka­fa­lar ka­rı­şı­yor.

RENT A CA­R’­A YÜZ­DE BİR
KDV Ka­nu­nu­’na gö­re, bi­nek oto­mo­bil­le­rin alı­mın­da yük­le­ni­len KDV’­yi in­di­rim hak­kı bu­lu­nan mü­kel­lef­ler, (rent a car, sü­rü­cü kur­su vb.) bu araç­la­rı sa­tış­la­rın­da yüz­de 18 KDV he­sap­la­mak zo­run­da­dır­lar. An­cak bi­nek oto­mo­bil­le­rin alı­mın­da yük­le­ni­len KDV’­yi in­di­rim hak­kı bu­lu­nan mü­kel­lef­le­rin, ki­ra­la­mak ve­ya çe­şit­li şe­kil­ler­de iş­let­mek üze­re, ik­ti­sap et­tik­le­ri (31/12/2007 ta­ri­hi iti­ba­riy­le) ve ak­tif­le­rin­de ve­ya en­van­ter­le­rin­de iki yıl­dan faz­la sü­rey­le bu­lu­nan bi­nek oto­mo­bil­le­rin sa­tış­la­rın­da yüz­de 1 KDV uy­gu­la­nır.

SI­FIR OTO­MO­Bİ­LE YÜZ­DE 18
Sı­fır bi­nek oto­mo­bil alı­mın­da, alı­cı­nın mü­kel­le­fi­ye­ti ol­ma­yan sa­de va­tan­daş, avu­kat, dok­tor, tüc­car ve­ya ku­rum­lar ver­gi­si mü­kel­le­fi olup ol­ma­dı­ğı­na ba­kıl­mak­sı­zın yüz­de 18 KDV uy­gu­la­nır.

İKİN­Cİ EL­DE YÜZ­DE 1
İkin­ci el bi­nek oto alım ve sa­tı­mın­da avu­kat, dok­tor, tüc­car ve ku­rum­lar ver­gi­si mü­kel­lef­le­ri­nin iş­let­me­le­ri­ne ka­yıt­lı olan oto­mo­bil sa­tı­şı üze­rin­den yüz­de 1 KDV uy­gu­la­nır. İkin­ci el bi­nek oto­mo­bil­de, avu­kat, dok­tor, tüc­car ve ku­rum­lar ver­gi­si mü­kel­lef­le­ri­nin iş­let­me­le­ri­ne ka­yıt­lı oto­mo­bi­li mü­kel­le­fi­ye­ti ol­ma­yan sa­de va­tan­da­şa sa­tı­mın­da yüz­de 1 KDV uy­gu­la­nır.

VA­TAN­DAŞ­DAN ALI­NAN OTO­MO­Bİ­LE YOK SA­TI­LA­NA VAR
Ay­rım gö­zet­mek­si­zin, avu­kat, dok­tor, tüc­car ve ku­rum­lar ver­gi­si mü­kel­lef­le­ri­nin, iş­let­me­le­ri­ne ka­yıt­lı oto­mo­bi­li, mü­kel­le­fi­ye­ti ol­ma­yan sa­de va­tan­daş­tan al­ma­sı ha­lin­de KDV he­sap­lan­maz. Mü­kel­le­fi­ye­ti ol­ma­yan sa­de va­tan­da­şın bir­bi­ri­ne sat­tık­la­rı oto­mo­bil­ler­den de KDV he­sap­lan­maz. KDV’­si­ni in­di­rim hak­kı­na sa­hip (rent a car gi­bi) mü­kel­lef­le­rin, mü­kel­le­fi­ye­ti ol­ma­yan sa­de va­tan­da­şa oto­mo­bil sa­tı­mın­da yüz­de 18 KDV he­sap­la­nır.