BIST 9.524
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.487,67
HABER /  GÜNCEL

Otobüs kazaları can alıyor! Sektör çalışanları alınması gereken önlemleri sıraladı

Son günlerde yaşanan ölümlü trafik kazalarına karşı sektör temsilcileri alınması gereken önlemleri sıraladı.

Abone ol

Manisa’da meydana gelen kazada 6 kişi, Balıkesir’de yaşanan kazada ise 15 kişi hayatını kaybetti. Trafik kazalarının eski model otobüslerle, yorgun, uykusuz şoförler nedeniyle çıktığı iddia edildi.

Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'in haberinde görüşlerine yer verilen Otobüsçüler Federasyonu Başkanı, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, 10 yılda ölümlü trafik kazalarının yüzde 50 düşürüldüğünü ancak hala atılması gereken bir dizi adım bulunduğunu belirtti. 

Otobüslerde emniyet kemeri zorunlu olmasına rağmen tam olarak uygulanmadığını söyleyen Mustafa Yıldırım, "Ulaştırma ile İçişleri Bakanlığı koordinasyonuyla elektronik denetleme sistemine geçilmeli ki otobüsteki tüm kemerler takılmadan otobüs hareket etmesin. Şoförlük mesleğine gemi kaptanlarında, pilotlarda olduğu gibi kaptanlık statüsü getirilmeli, ilkyardım, güvenli sürüş, psikoteknik gibi başlıkları içeren nitelikli eğitim zorunlu tutulmalı" dedi. 

9 saatten fazla olmaz

"Şoförlerin günde 9 saatten fazla çalışmaları ve otobüs bagajında uyumaları engellenmeli" diyen Yıldırım, "Otogar, mola yerleri, varış noktalarında banyo yapıp, uyuyabilecekleri dinlenme odaları zorunlu kılınmalı. Haftada bir gün evlerinde geçirecekleri şekilde izin yapmaları sağlanmalı. 6.500-7 bin lirayı bulmalı maaşları. Mola yerlerinde ağır yemek yemeleri de engellenip, sağlık sorunları olduğunda uyku getirici ilaç kullanmaları gerektiğinde direksiyon başına geçmelerine izin verilmemeli" diye konuştu. 

Pandeminin de etkisiyle sektörün zor günler geçirdiğini belirten Yıldırım, "Şoförlere de düşük maaş veriliyor. Kayıt dışı rekabetle de baş edilemiyor. Tüketici için biletlere tavan ücret gelirken; firmaların yaşaması için de kilometre maliyetinin altında bilet satışı yasaklanıp, taban ücret getirilmeli" dedi. 

Sistemler zorunlu olsun

Yıldırım, şerit takip sistemi, yakın takip sistemi, sürücünün dikkatsiz yorgunluğunu algılayan direksiyon titreten sistemlerin otobüslerde zorunlu olması gerektiğini söyledi.

Yıldırım, "Sektör, sürücü sivil havuzu oluşturup, şoförlerin kaza geçmişi, ceza geçmişi, alkol, uyuşturucu kullanımı, kırmızı ışık, hız ihlallerini içeren geçmişleri burada yer almalı ki işe alımlarda firmalar buna göre karar verebilsin. Firmalar iç denetim yapıp, her seyahat sonrası dijital takograf sistemini inceleyip, sürücünün hız, kırmızı ışık ihlali gibi hatalar görülsün; yaptırımlar uygulansın ki hatalar tekrarlanmasın" dedi. 

Otobüsler yenilenmeli

"Afrika, Kafkas, Balkan ülkelerine 5 yaşından büyük ikinci el otobüslerin ihracatı teşvik edilmeli; bu şekilde otobüsünü yenileyen firmalara KDV ve ÖTV indirimi getirilmeli" diyen Yıldırım, "Böylece 2 sene içinde 65 bin otobüsümüzden 13 binini ortalama 50 bin eurodan ihraç ederek 6.5 milyar euro da ihracat geliri elde edebiliriz. Bunun için bize ikinci el otobüs fuarı yeri tahsis edilmesini istiyoruz. Tüm bu taleplerimizi Ticaret Bakanımız Mehmet Muş’a ilettik” diye konuştu.