BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,73
ALTIN 2.391,63
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ÖSYM YGS başvuru puan türlerini değiştirdi

YGS başvuruları sürüyor. ÖSYM ise bu yıl YGS ve LYS'de bazı puan türlerini değiştirdi. YGS başvuru yapmadan önce yeni puan türlerine dikkat!

Abone ol

ÖSYM tarafından 5 Ocak'ta başlatılan YGS 2015 başvuruları halen devam ediyor. Ancak bu yıl YGS ve LYS kılavuzlarında önemli bir değişiklik var. ÖSYM bazı bölümlerin puan türlerinde değişiklik yaptı.

YGS başvuru kılavuzunu iyice okumadan YGS Aday Başvuru Formu'nu doldurmayın ve başvurunuzu yapmayın.

ÖSYM'nin YGS ve LYS'de yaptığı puan değişiklikleriyle ilgili bilgileri Habertürk gazetesi yazarı Pervin Kaplan bugünkü köşesine taşıdı. İşte yeni puan türleri ve değişikliklerin detayları.

Üniversite sınavlarına girecek ya da sadece sınavsız geçiş hakkını kullanacak gençler için ÖSYS'ye başvurular başladı. Başvurularınızın doğru ve eksiksiz olması hem 15 Mart'ta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) hem de haziranda gerçekleştirilecek Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girmenizi etkileyecek. Bu yüzden kılavuzu incelemeden Aday Başvuru Formu'nu doldurmayın ve başvurunuzu yapmayın.

osym-ygs-basvuru-puan-turlerini-degistirdi.jpg

PUAN TÜRLERİ DEĞİŞTİ

Bu yıl bazı programlarda yapılan puan türü değişikliklerini dikkate almalısınız. Örneğin yine Türkçe Matematik (TM) puan grubunda öğrenci alacak hukuk fakülteleri bu yıl TM-2 değil, TM-3 puan türünü kullanacak. Üstelik değişiklikler sadece hukukla da sınırlı değil. Özellikle mesleki ve teknik liselerde okuyan öğrencileri yakından ilgilendiren puan değişiklikleri de var. Bu öğrencilerin YGS puanlarıyla tercih edebilecekleri Turizm İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği gibi programlardaki puan değişiklikleri meslek liseli öğrencileri zor duruma sokacak. Çünkü bu programlar artık LYS puan türlerine göre öğrenci alacak.

SADECE YGS YETMEZ

Bunun anlamı da sadece 9. sınıf bilgilerinin sorgulandığı YGS'ye hazırlanmak size yetmeyecek. Aynı zamanda LYS'lere de başvurmanız, matematik, geometri, edebiyat, coğrafya sorularını da çözerek sınavların baraj puanlarını aşmanız gerekiyor.

Oysa katsayının eşitlenmesiyle meslek liselerinin lisans programlarına devamlarında en önemli engellerden biri kalktı gibi görünüyor ama bu öğrencilerin girebileceği programlarda yapılan puan türü değişiklikleri onların lisans eğitimi almalarının önünde en büyük engel haline geliyor. Çünkü LYS'ler öğrencinin okuduğu alanlardaki akademik bilgilerini sorgulayan sorulardan oluşuyor.
Oysa imam hatip liseleri hariç meslek liselerinde LYS'de sorulan geometri, matematik, edebiyat, fizik, kimya gibi dersler işlenmiyor.Bu yüzden de bu öğrenciler bu derslerden özel destek almazlarsa LYS'lerde başarılı olamıyor. Dolayısıyla YGS puanıyla tercih edebileceğiniz program türlerindeki değişiklikleri öğrenmeniz ve ona göre sınavlara hazırlanmanız lazım.

ÖZEL YETENEK 

Yine bir uyarım da özel yetenek sınavları ile iç mimarlık gibi alanlarda okumak isteyen gençlere yönelik. Birçok üniversitede bu programlar artık merkezi yerleştirme ve LYS puanları ile öğrenci almaya başladı. Bu yüzden sadece YGS'ye girmek yeterli olmayacak, LYS'lere de katılmanız gerekebilir.

Son uyarı, subay olmayı düşünen gençlere. Aday Başvuru Formu'ndan askeri okulda okuma seçeneği bu yıl kaldırıldığı için bu okullarda okumak istiyorsanız mutlaka önkayıt yaptırmanız gerekiyor. Bunun için de okulların ya da bağlı oldukları kuvvet komutanlıklarının web sitelerine 25 Mart'tan itibaren önkayıt için başvurmalısınız. Aksi halde YGS ve LYS'lerden yüksek puanlar da alsanız ön kaydınız yoksa bu okullar için başvurma şansınız olmayacak.