BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.420,19
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ÖSYM öğrenciyi çileden çıkardı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın kılavuzda yaptıkları hataları "küçültmeye" çalışması ve ardından kadrosuzluk ve parasızlıktan yakınması eğitim camiasının ve öğrencilerin tepkisini çekti.

Abone ol

ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları Kontenjanları Kılavuzu'nda yaptığı hata tepki çekmeye devam ediyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın kılavuzda yaptıkları hataları "küçültmeye" çalışması ve ardından kadrosuzluk ve parasızlıktan yakınması eğitim camiasının ve öğrencilerin tepkisini çekti. Öğrenci Seçme ve Yerleştir Merkezi olmaktan çıkıp "Öğrenciyi Sinirlendirerek Yerleştirme Merkezi"ne dönen ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın bir an önce istifa etmesi isteniyor.

YAPILAN HATA ÇOK ÖNEMLİ

Yenişafak'tan Yusuf Çelebi'nin haberine göre ÖSYM Başkanı'nın açıklamalarına tepki gösteren Demokratik Üniversite Platformu Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, ÖSYM'nin gibi yıllardır çok güvenilen bir kurumun kritik bir dönemde yaptığı hatanın önemli olduğuna dikkat çekerek, ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın istifa etmesi gerektiğini söyledi. Hatipoğlu, öğrencilerin mesleklerini ve yaşam boyunca sürdürecekleri bir dalı seçeceklerini hatırlatarak, "Dolayısıyla yaşamın tüm yıllarını etkileyecek bir mesleğin seçiminde bu yanlışlıklar büyük önem kazanıyor. ÖSYM'den hiç beklemediğimiz bir sonuç çıktı karşımıza" dedi.

Hataların personel azlığından kaynaklanmasını da eleştiren Hatipoğlu, 'ÖSYM'nin parası çok. Bu parayla eleman alsınlar" diye konuştu. ÖSYM'nin sınavlardan ve kılavuz basımlarından elde ettiği parayı hiç kullanmadığına işaret eden Hatipoğlu, bu yüzden de 2 sene önce çıkarılan bir kanunla bu paranın yüzde 25'inin yurt dışına doktora öğrencisi gönderilmesi için YÖK'e verildiğini belirtti. ÖSYM'nin paralarının tamamının bankada durduğunu hatırlatan Hatipoğlu, "ÖSYM'ye bir yasal düzenleme yapıp bu para ile kendisine yüksek ücretli yüksek nitelikli personel almalı. Trilyonlarca lirası var deniliyor" diye konuştu.

ÖSYM'DE PARA ÇOK

Hatipoğlu, ÖSYM'nin bankada çok parasının biriktiğini ve geçen yıl YÖK'e 75 milyar TL aktardığını ifade ederek, "Bütün sınavları ÖSYM yapıyor. Burada da para birikiyor. ÖSYM başkanı personelim az diyor, ama bu parayla sözleşmeli olarak yüksek nitelikli personel tutmaları lazım. Para havuzunun içinde duruyorsunuz ama parayı yiyemiyorsunuz" dedi.

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, "Hata üstüne hata açıklamıştır" dedi. ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın ÖSYM'nin eksikliklerini ve sorunlarını gidererek güvenilirliği geçerli bir sınav yapmakla yükümlü olduğunu ifade eden Etyemez, "Küçük bir hatadır diyerek açıklama yapmasın. Eğer bu sorunları çözemiyorsa bu görevin başında ÖSYM başkanı oturmasın. Yapamıyorum deyip ayrılsın" dedi.

Güvender Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı ise ÖSYM'nin üst üste yaptığı hatalarla ilgili olarak şunları söyledi: "Ölçme değerlendirme hizmetleri veren ülkemizin en saygın iki kurumu biri ÖSYM, diğeri Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüdür. Nadiren de olsa bu ve benzeri hatalar görülebilmektedir. Problemler görülmeli, hatalar öç alma mantığı ile değil problemi çözme mantığıyla yaklaşılarak tekrarlanmaması sağlanmalı."

Bütçeden 260 milyon TL pay

ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın kurumun ödenek sıkıntısı çektiğine ilişkin yaptığı açıklamaların yansıtmadığı ortaya çıktı. ÖSYM'nin TBMM'den geçerek kabul edilen 2010 yılı bütçesi 260.700.000 TL olurken, Merkez ayrıca yasayla düzenlenmiş olan döner sermaye gelirine sahip. 2001 yılında çıkarılan ve bazı fonların tasfiyesini öngören 4629 sayılı kanunla ÖSYM'ye döner sermaye işletmesi kurma imkanı tanınıyor. ÖSYM Başkanı ve çalışanları da başta üniversite seçme sınavı olmak üzere kamuda döner sermayesinden pay alıyor. Açıklamasında 300-400 TL olarak aldığı temsil tazminatından bahseden Yarımağan'ın döner sermayeden ne kadar pay aldığı konusuna ise değinmemesi ilginç bulundu.

Hata yakışmadı

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ÖSYM'nin bir bütçesi ve kadrolu bir elemanı bile olmadığını belirterek, "Binaları bile YÖK'e ait. ÖSYM'nin ciddi bir problemleri var. Bunları ortadan kaldırmalıyız. Önemli sınavların sorumluluğunu üstlenen ÖSYM'nin de maddi problemlerinden personel ve teknik problemlerden arındırılması lazım" dedi. Yapılan hatanın ÖSYM'ye yakışmadığına dikkat çeken Koncuk, "Ciddi bir hatadır. Daha önceki açıklamada 74 bininci olan aday hatardan sonra 156 bininci olabilmektedir. Bu çocuklarımızı adeta ters köşeye yatıran bir hatadır. ÖSYM bundan bir ders çıkarmalı ama bu problem bize ÖSYM'nin de yaşadığı sıkıntılara çözüm bulunması gereken bir kurum olduğunu göstermesi açısından önemli"dedi.

ÖSYM BAŞKANININ MAAŞI 4 BiN TL

ÖSYM'nin kadrosunun olmadığına dair iddialar yalan çıktı. 278'i kadrolu 37'si sözleşmeli 315 çalışanı bulunan ÖSYM'nin Başkanı olan Prof. Dr. Ünal Yarımağan yaklaşık 4 bin TL maaş alıyor. YÖK'ün kadrolu çalışanı olmayan Yarımağan, kıdemine göre ÖSYM'den 325 ile 400 lira arasında temsil tazminatı alıyor. Daha önceden Hacettepe Üniversitesi'nde bulunan kadrosu, 68 yaşa takıldığı için yeni kurulan Karabük Üniversitesi'ne aktarılan Yarımağan, böylece 72 yaşına kadar iş hayatında kalabilme şansını elde etti. YÖK Başkanı Pro. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından her 6 ayda bir görev süresi uzatılan Yarımağan'ın görevden alınması ise düşünülmüyor.

ÖSYM, sınavlardan elde ettiği gelirin yüzde 25'ini 3 sene önce çıkarılan bir yasa ile YÖK'e veriyor. YÖK ise bu parayı yurt dışında doktora yapanlar için harcıyor. Ayrıca ÖSYM'nin bankalarda milyonlarca lira parası bulunuyor.Yarımağan görevlendirme ile geldiği için kadrosu Karabük Üniversitesi'nde bulunuyor. Yasa ile görevlendirildiği için sadece kıdemine para alabiliyor. YÖK ve ÖSYM'ye akademi dışından başka bir kamu kuruluşundan geçenler ise Yarımağan gibi para alma şansına sahip olamıyorlar.

PERSONELİN DURUMU İYİ

YÖK'e bağlı bir korum olan ÖSYM'nin kadrolu ve sözleşmeli olarak 315 çalışanı bulunurken, YÖK çalışanları kadar maaş alıyorlar. Ayrıca girdikleri sınavlardan da ücret alan ÖSYM çalışanları ekonomik olarak da YÖK'te çalışanlardan daha iyi durumda.