BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

İMKB kazançta Avrupa şampiyonu

Avrupa'dan kaçan yabancı yatırımcı seçimini Türkiye'den yana kullandı. Son 4 günde artan yabancı girişi dolar yağmuruna döndü.

Abone ol

Yunanistan'da başlayıp tüm Avrupa'ya sıçrayan yangın bir türlü söndürülemeyince, güvenli liman arayan yabancı yatırımcı seçimini Türkiye'den yana kullandı.

Özellikle son dört günde yabancı sermaye girişi âdeta dolar yağmuruna döndü ve krizden buyana en yoğun sermaye girişini yaşadı. Bankacılar hafta başından bu yana Türkiye'ye borsa ve faize yatırım yapmaya gelen yabancı sermaye tutarının 2 milyar dolara ulaştığını hesaplıyor. Gelen parayla İMKB 60 bin puanı aşarak güniçi, 59 bin 919 puanla da kapanış rekoru kırdı, faiz ve dövizde sert düşüş başladı.

İç piyasada hem euro hem de dolar düşerken TL'de dört günlük değer artışı yüzde 1'i buldu. 7 ayda Türkiye'ye faiz ve borsaya gelen ve kısa vadede yüksek kâr beklentisi olduğu için sıcak para diye adlandırılan yabancı yatırım tutarı 10 milyar doları aşarak yeni rekora imza attı.

BÜYÜME VE BÜTÇE ETKİSİ

Artan para girişinin başlıca sebebi özetle 'Avrupa kötüye, Türkiye iyiye gidiyor' düşüncesi. Bankacılar para girişinde özellikle IMF ile anlaşmayı feshederek Avrupa'nın son hasta adamı haline gelen Macaristan'dan kaçan paranın etkili olduğunu belirtiyor. Yabancı yatırımcıların gelişini hızlandıran tek etken bu değil. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.7'yle Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olan Türkiye'de geçen hafta açıklanan ilk altı aylık bütçe de beklenenden iyi çıktı ve sermaye girişini tetikledi. Yabancı ilgisinden en büyük payı alan piyasa borsa oldu. Endeks pazartesinden bu yana yüzde 3.79 yükselirken dün gün içinde 60 bin 112 puanla tarihi zirvesini gördü.

FAİZ VE KURDA DA FIRTINA ESİYOR

Yabancı sermaye girişi bono faizleri ve döviz kurlarında da fırtınalar estiriyor. Bono faizleri yüzde 8.12 ile son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yabancı girişiyle dolar dün 1.51 TL'ye, euro ise 1.9560'a geriledi.