BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,62
ALTIN 2.413,82
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ÖSYM Başkanı hakkında skandal iddia

Geçen hafta çalıntı akademik çalışma iddialarıyla gündeme gelen ÖSYM Başkanı Ali Demir'in adı şimdi de şaibeli başka bir sınavla anılıyor.

Abone ol

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) yaşanan şifre skandalının ardından eleştirilerin hedefi haline gelen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'le ilgili skandal iddialarının ardı arkası kesilmiyor.

Geçen hafta akademik bir çalışmasının 'çalıntı' çıktığı bilgileri kamuoyuna yansıyan Ali Demir'in, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü olduğu döneminde yapılan 'asistanlık sınavının da şaibe nedeyle iptal edildiği ortaya çıktı. 

YGS skandalının ardından ÖSYM Başkanı Ali Demir'in korkulu rüyası haline gelen Milliyet yazarı ve eğitim uzmanı Abbas Güçlü, bugünkü köşesinde yine ÖSYM'ye yüklendi.

"ÖSYM Başkanı Ali Demir'in İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü'yken, onun kontrolünde gerçekleşen doktora sınavına yönelik çarpıcı iddialar çok önemli" diyen Güçlü, Ali Demir'le ilgili son skandalı köşesine böyle taşıdı...

"Geçen ay çıkan yeni ÖSYM yasasına göre, son söz hakkı, ÖSYM'de yani Ali Demir'de bulunuyor. Peki Demir, bu kararı alır mı? Görünen o ki zor alır. Niye mi? İşte size çok çarpıcı bir örnek.

Yıl 2010. Yani geçen yıl. Prof. Demir, ÖSYM Başkanı olmadan önce İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü olarak görev yapıyordu. İşte o dönemde üniversitede araştırma görevlisi olarak görevlendirilmek amacıyla doktora öğrencisi seçmek için başvurular alındı, sınav yapıldı. Peki ne oldu? ALES ve diploma notu en yüksek puanlı öğrenciler, yazılı sınavda çok düşük puan aldıkları gerekçesiyle elendi, en düşük puanlı öğrenciler ise sınavda çok yüksek puan alarak İTÜ'ye girmeye hak kazandı. Sınava itiraz edildi, İTÜ rektörlüğü komisyon kurdu, sınav sonuçları yeniden değerlendirildi ve sınav iptal edildi. Yeni sınav yapıldı. Sonuçta ne mi oldu? Daha önce kazananların hiçbiri kazanamadı!..

DEMİR'E ULAŞAMADI

Bu konuda ÖSYM Başkanı Demir'e ulaşmak için çok yoğun çaba harcadık ama her zaman olduğu gibi yine mümkün olmadı. Bu konuda vereceği bilgiler olursa, onları da elbette yine sizlerle paylaşırız.

Sınav neden iptal edildi?

ÖSYM Başkanı Demir'in İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü'yken, onun kontrolünde gerçekleşen doktora sınavına yönelik o çok çarpıcı iddialardan bazıları ise şöyle:

* 2010'da sizin kontrolünüzde gerçekleşen doktora sınavı, size rağmen, iptal edildi mi? Edildiyse neden edildi?
* Bu sınavda, yüksek puanla başvuran adayların elenip, daha düşük puanla başvuranların kazandırıldığı doğru mu?
* Bu sınava kimler niye itiraz etti?
* Daha sonra sizin itirazınıza rağmen yeni bir sınav yapıldı mı?
* Yapıldıysa, sizin yaptığınız sınavla, yeni yapılan sınav sonuçları arasında bir farklılık söz konusu oldu mu? Bu konuda sizden rapor istendi mi? Hakkınızda soruşturma açıldı mı? Açıldıysa neden açıldı? Açılmadıysa niye açılmadı?
* Sizin yaptığınız sınavda kazananlar, daha sonraki sınavda da başarılı oldu mu? Olamadılarsa neden?
* Sübjektif ve yoruma açık olduğu için iptal edildiği iddia edilen sınavın sorularını kimler hazırladı? O sınavın yerine yapılan sınavın sorularını kimler hazırladı?
* YÖK ya da üniversite yönetimi bu konuda sizden bilgi istedi mi? Sınavın iptal edilmesine tepki verdiniz mi? Vermediyseniz neden?
* Bu konu kapatıldı mı? Kapatılması istendi mi? Kapatılması için üst makamların devreye girdiği iddiası doğru mu?
* YÖK bu konuda ne düşünüyor?