BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Ortaylı gözüyle Mustafa filmi

Can Dündar'ın filmi Mustafa tartışılmaya devam ediyor. Filmi izleyen tarihçi İlber Ortaylı şu değerlendirmeyi yaptı.

Abone ol Topkapı Müzesi Müdürü, Tarih Profesörü İlber Ortaylı, Can Dündar'ın hazırladığı Mustafa filminin Atatürk hakkında yeni bir bilgi vermediğini söyledi.

Filmi galasında son 5 dakikasına kadar izlediğini söyleyen Ortaylı, "İçki konusu yeni bir şey değil. Tarih adına bakıldığında belgesel bilinenleri ortaya koyuyor. Belgeleri harmanlamış ve özel hayatına ait gösterilenler bildiğimiz olaylar. 'Gerçekçi değil, gerçeklere uygun değil' diye bir eleştiri yapamam. Gayet tarihte bildiklerimize uygun. Atatürk'ün dehasına aykırı, herhangi bir hakaret de sözkonusu değil. Zaten yakın tarihte herşey açık ortada. Ama film olarak seyirci çekebiliyor mu ona bakmak lazım. Bunu da bir hafta sonra anlarız" dedi.

Atatürk'ün 2.5 yıl evli kaldığı Latife Hanım'ın Türk Tarih Kurumu'nda saklanan arşivine de değinen Ortaylı, "Bu filmde olduğu gibi Latife Hanım arşivinde de resmi tarihi değiştirecek bir şey çıkmaz. Başarısız bir evlilik sözkonusu. Latife Hanım Birinci Cumhurbaşkanımız'a layık olamamış bir kadın.

Tamam İsviçre'de okumuş tahsilli ama bir mareşal eşi olmaya layık olamamış. Latife Hanım'ın ölümünden 50 yıl geçince o arşivin de açılma zamanı gelecek. O zaman yeni bir şey çıkmadığını herkes görecek. Neymiş efendim, Atatürk kimseyle konuşmadığı bir savaş konusunu Latife Hanım'a anlatmış. Bu mümkün mü.." diye konuştu.