BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.397,76
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Ortaöğretime geçiş modeli önerileri

Özel Dersaneler Birliği'nden ortaöğetime geçiş modeli önerileri geldi. Bakın öneriler nasıl?

Abone ol

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, Ortaöğretime Geçiş Modeli'ndeki Seviye Belirleme Sınavlarının (SBS), Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanına (G-OYP) etkisinin 6 .sınıfta en alt, 8. sınıfta ise en üst düzeyde tutulmasını istedi.

Köprülü yaptığı yazılı açıklamayla, Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı ''Ortaöğretime Geçiş Modeli''ne ilişkin önerilerde bulundu.

Modelin önerildiği biçimde uygulanması durumunda ölçme, değerlendirme, seçme ve yerleştirmede mevcut durumun gerisine düşebileceğini ve sisteme güvenin tartışılır olacağını savunan Köprülü, SBS'nin, G-OYP'ye etkisiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

''Etkinin her sınıfta aynı düzeyde olması alt sınıflardaki başarısızlığın sonraki yılları da olumsuz etkilemesine, başarma isteğini azaltamaya neden olacaktır. Bu nedenle etki 6. sınıfta en alt, 8. sınıfta en üst düzeyde tutulmalıdır.''

Ortaöğretime Yerleştirme Puanlarının belirlenmesinde, Yılsonu Başarı Puanının (YBP) yüzde 25, Yöneltme ve Davranış Puanının (YDP) yüzde 5 oranında etki etmesinin, bu puanların belirlenmesinin, kuşkuya yer vermeyecek bir nesnelliği sağlamaktan çok uzak olduğunu belirten Köprülü, YBP ile YDP'nin yerleştirme puanına etki etmemesi gerektiğini kaydetti.