BIST 10.219
DOLAR 32,16
EURO 34,70
ALTIN 2.447,59
HABER /  DÜNYA

Ortaköy’de son kez fındık toplandı

Sakarya’nın Kocaali İlçesine bağlı Ortaköy’de, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacak Melen Projesi kapsamında sular altında kalmadan önce s...

Abone ol

Sakarya’nın Kocaali İlçesine bağlı Ortaköy’de, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacak Melen Projesi kapsamında sular altında kalmadan önce son kez fındık toplandı.
Melen Çayı’ndan İstanbul’a su götürecek olan Melen Projesi kapsamında sular altında kalacak olan Ortaköy’de son kez fındık toplandı. Köyde arazisi bulunan çok sayıda vatandaş son kez fındık hasadını gerçekleştirirken, verimli olan bu topraklardan vazgeçmek istemediklerini belirtti.
Yıllardır Ortaköy’de yaşayan 50 yaşındaki Necdet Abay, “Bu sene son kez fındık toplayacaksınız dediler ama biz bu verimli toprağı bırakıp gitmek istemiyoruz. Mecbur kaldığımız için buraları bırakmak zorundayız ancak böyle bereketli toprakları ve bu ortamı başka bir yerde bulabileceğimize inanmıyorum. Bir daha böyle bir yerde yaşayabileceğimizi tahmin etmiyorum ama mecburiyetten bu toprakları, bu doğayı bırakıyoruz” dedi. Başka geçim kaynakları olmadığını belirten Necdet Abay; şöyle konuştu: “Başka geçim kaynağımız yok. Buradan gittikten sonra artık bulunacağımız yere göre fındık bahçesi bulma ihtimalimiz olur mu bilmiyorum. Mısır ve buğday işinden anlıyoruz ama ne türlü yere gideceğimizi bilmiyoruz. Oranın ortamına alışacağız, ondan sonra ne yapacağımıza bakacağız. Şuan belli başlı bir şey yok.”
Köyde yaşayanların geçim kaynağının çiftçilik olduğunu ve yıllardır fındık işi yapan bu kadar insanın başka bir geçim kaynağı bulmakta zorlanacağını belirten Sedat Ak da; sözlerini şöyle sürdürdü: “Fındık hasadının son kez olmasından biz rahatsızız. Rahatsız olmamızın tek sebebi bunun bizim geçim kaynağımız olmasıdır. Burası doğup büyüdüğümüz yer ve buradan ayrılmak bizim için kolay değil, kolay olmayacak. Ama bu ülke için ve insanlar için yapılan bir proje olduğu için anlayışla karşılıyoruz, yetkililerin bazı konularda bize anlayışla yaklaşmasını istiyoruz. Bu iş haricinde bir iş bilmediğimiz için bundan sonraki geçim kaynağımız ne olacak sorusu bizim en büyük sıkıntımızdır. Bununla alakalı bir çalışma olup olmadığını bilmiyoruz. Bizim fındıktan başka bir iş yapabileceğimizi düşünmüyorum çünkü bizlerin yaşı geldi ve bizim gibi burada yaşayan tüm kişiler aynı düşüncededir.”
Sedat Ak, köyde yaşayan vatandaşların ikamet edeceği yeni yerler konusunda yetkililerin kendilerine yardımcı olmasını istedi.
(İHA)