BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.510,73
HABER /  DÜNYA

Ortadoğunun 4 kuralı var

İngiliz basını İsrail'in Gazze saldırısıyla ilgili haber ve yorumlara geniş yar ayırıyor. Barış bu saatten sonra

Abone ol

Independent yazarlarından Adrian Hamilton, Gazze'de ateşkes sağlansa da sonucun değişmeyeceği görüşünde. Hamilton'a göre Orta Doğu'nun değişmeyen dört kuralı var:

"Filistinliler kendilerini hep en dipte bulacak ve Arap kardeşleri tarafından yüzüstü bırakılacaklar. İsrail çıkarlarını tehlikede gördüğü zaman tek taraflı hareket edecek ve uluslararası toplum durdurmak için hiçbir şey yapmayacak. Sadece çatışmalar sona erdiğinde, kanlı süreci beceriksiz bir şekilde noktalayacaklar.

'Bu durum, İsrail tankları her iki İntifada sırasında Batı Şeria'ya girdiğinde, İsrail'in geçen defaki Gazze saldırısında, her iki Lübnan işgalinde ve bugün Gazze'de yaşananlarda doğrulandı.'

'Reçete Arap barış girişimi'

Hamilton, çatışmalar hızla sone erse bile Gazze'nin yerle bir edildiğini söylüyor.

Yazar, saldırının amacı her ne olursa olsun, amaca ulaşmak için kullanılan araçların, bir halkın sadece güçle ezilmesi olduğunu vurguluyor.

Hamilton'ın sunduğu reçeteyse, İsrail'in Arap dünyasınca tanınması karşılığında, 1967 savaşı öncesi sınırlarına dönmesini öngören Arap barış girişimi:

"Arap barış girişimi, 22 Arap Birliği üyesinin desteğine sahip. İran ve Hamas da zımnen kabul ediyor. Bu, Yahudi yerleşimlerinin boşaltılması, güvenlik duvarının ortadan kalkması, Kudüs'ün paylaşılması demek. Mültecilerin dönüş hakkı konusunda yine sorunlar olabilir. Ancak sonuçta İsrail'i, Hamas'ı, Hizbullah'ı ve İran'ı, barış girişimleri konusundaki şikayetlerine son verip harekete geçmeye zorlayacaktır.

BBC Türkçe