BIST 10.471
DOLAR 32,86
EURO 35,21
ALTIN 2.450,73
HABER /  DÜNYA

Ortadoğuda çözüm arayışı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu turuna başladı. Rice, Ortadoğu sorununun çözümüne odaklandı...

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu turuna başladı. Rice, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüştü. Rice, Filistin devletinin kurulabilmesi için İsrail ve Filistin'in ''ortak hareket'' etmesi gerektiğini söyledi.

Rice, Ramallah'ta, Abbas ile birlikte düzenlediği basın toplantısında İsrail-Filistin sorununda taraf olan herkesin kafasındaki tek konunun "çözüm" olması gerektiğini belirtti.

Filistin lideri Abbas da İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşmeye devam edeceğini belirtti. Abbas, bunun İsrail ile ikili ilişkilerin de bir parçası olduğunu ifade etti.

Filistin Devlet Başkanı, son zamanlarda Olmert ile iki kez görüşmüştü.

Abbas, ayrıca 9 aydır militanların elinde olan İsrail askerinin serbest bırakılması için baskıda bulunacağını, ancak bunun karşılığında Filistinli mahkumların serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

ABD'nin beklentisi

Rice, Abbas'tan önce Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüştü. Rice, tüm Arap ülkelerinden İsrail-Filistin sorununun çözümü için çaba göstermelerini istedi.

ABD, Suudi Arabistan'ın 2002 yılında gündeme getirdiği barış planının yeniden hayata geçmesini istiyor.

Bu plan, 1967 sınırlarına çekilmesi halinde Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesini öngörüyor.

28 Mart'ta Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'da, Arap Birliği Zirvesi düzenlenecek. Planın burada yeniden gündeme gelmesi bekleniyor. İsrail tarafı planı daha önce reddetmişti.