BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,11
ALTIN 2.513,49
HABER /  DÜNYA

Ortadoğu yol ayırımında

Mahmud Abbas: Ortadoğu, yeni bir yol ayrımının eşiğinde

Abone ol

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Annapolis zirvesi açılışında yaptığı konuşmada Ortadoğu'nun bir yol ayrımının eşiğinde olduğunu söyledi. Annapolis konferansının asla tekrarlanamayacak bir barış fırsatı olduğunu vurgulayan Abbas, müzakerelerde Kudüs'ün nihai statüsü ile Filistinli mültecilerin durumu dâhil İsrail ile Filistinliler arasındaki tüm sorunları ele alması gerektiğinin altını çizdi.

Ortadoğu barışı için en önemli fırsatlardan biri olarak görülen ABD'nin Annapolis kentindeki Ortadoğu barış konferansı başladı. Konferans başlamadan önce ABD Başkanı George Bush, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile beraber gazetecilerin karşısına çıktı.

Açılışı konuşmasının yapan Bush'un ardından kürsüye gelen Filistin Devlet Başkanı Abbas, Bush'a gayretlerinden, konferansa ev sahipliği yapmasından ve meseleye ciddi olarak sahip çıkmasından dolayı teşekkür etti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a da teşekkür eden Abbas, konferansın onun çabaları sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

Ortadoğu'da barışın mümkün olduğunu düşündüklerini söyleyen Abbas, "Şiddeti ve aşırılığı önleyebiliriz" dedi. En kısa zamanda kapsamlı müzakerelere başlayacaklarını belirten Abbas, "Kudüs, Filistin devletinin başkenti, su, mülteciler, İsrail'in yerleşim birimlerini kaldırması" konularının kendileri için temel ve en mühim meseleler olduğunu ifade etti.