BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,12
ALTIN 2.507,41
HABER /  POLİTİKA

Mecliste vebal tartışması

TBMM'de, MHP'li Bal ile Adalet bakanı Şahin arasında 'vebal' tartışması

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, temel kanun olarak görüşülen Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun Tasarısının ikinci bölümü kabul edildi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, tasarının maddelerinde geçen ''yerleşim yeri'' ibaresi yerine, ''ikametgah'' ibaresinin kullanılması amacıyla çok sayıda önerge verdi.

Önergeleri kabul edilmeyen Bal, AK Parti'li milletvekillerine, ''Bunun vebalini siz taşıyacaksınız. Ben tatlı bir huzur içindeyim. Ama siz aynı rahatlığı paylaşamıyorsunuz. Oysa gerekçeyi okusanız doğru yolu bulacaksınız'' dedi.

Bal'ın sözlerine yanıt veren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ''Yerleşim yeri ibaresi, ilk kez Türk hukukuna bu yasayla mı geliyor? Medeni Kanun ile geldi, 2001'de... Bu Medeni Kanunu 57. Cumhuriyet Hükümeti hazırladı. İçinde DSP, MHP ve Anavatan Partisi'nin olduğu 57. Hükümet...Sayın Bal da o hükümette Devlet Bakanı idi. Bu Hükümet tasarının altında onun da imzası vardı. 'İkametgah' yerine, 'yerleşim yeri' koyarak tasarıyı Meclise sevk eden 57. Hükümet'tir. Bunda bir vebal varsa bu vebal, Sayın Bal'ın üstündedir'' diye konuştu. 

"Şimdi düzeltme zamanı''

Şahin'in ardından konuşan Bal, düzenleme hazırlanırken Adalet Bakanı olmadığını belirterek, ''Geçmişte yapılmış olması, aynı yanlışta ısrar edilmesi anlamına gelmez. Şimdi düzeltme zamanı....Medeni Kanun'dan başlayarak düzeltelim. Böyle kalırsa yabancı yargılamalarında vatandaşlarımız haksızlığa uğrayabilir'' dedi.

Genç tartışmaya katıldı

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in sorusu üzerine Bakan Şahin, Medeni Kanun Tasarısı görüşülürken TBMM Adalet Komisyonu üyesi olduğunu ve '' yerleşim yeri'' ibaresi yerine, ''ikametgah'' ibaresini savunduğunu belirterek, ''Ancak bu kanun kabul edildi, yürürlüğe girdi. Bu ibareler Yargıtay kararlarına girdi. Yeniden farklı kavramlar koyarak kanunlar arasında fark yaratmayı gerekli görmüyorum'' ifadesini kullandı. Tasarının görüşmeleri üçüncü bölüm üzerinde sürüyor.