BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Orta Doğu barışı için ön görüşmeler

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Filistin temsilcilerinin Washington'da bir araya gelerek, Orta Doğu barış görüşmeleri için yol haritası üzerinde çalışacağını açıkladı.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Filistin temsilcilerinin barış görüşmelerini canlandırmak için Washington'da bir araya geleceğini duyurdu.

Amerikalı Dışişleri Bakanı , 2010'dan bu yana rafa kaldırdılmış olan barış görüşmeleri dosyasını açmak için aylardır mekik diplomasisi yürütüyor.

Bu arada, İsrail yönetimi 100'den fazla Filistinli mahpusun serbest bırakılacağını açıkladı.

İsrail hükümeti içinde çatlağa yol açan serbest bırakma kararı aşamalı olarak uygulanacak.

'Görüşmeler üzerine görüşmeler'

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, İsrail ve Filistin tarafları arasındaki ön görüşmelerin Pazartesi akşam başlayıp Salı günü devam edeceğini söyledi.

ABD'li bakan Kerry'nin, görüşmelerin başlaması için İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşerek onay aldığı belirtiliyor.

İlk aşamada tarafların, "gelecek aylarda görüşmelerde ilerleme sağlamak için yerine getirilecek prosedürler" üzerinde durmaları bekleniyor.

Psaki'nin belirttiğine göre, ilk aşamada taraflar arasındaki "çetrefilli" konular yerine bir yol haritası üzerinde çalışılacak.

En zorlu konular arasında, Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinin geleceği, Kudüs'ün statüsü ve Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkı öne çıkıyor.

Barış görüşmeleri Eylül 2010'da, uluslararası hukuka göre yasadışı olan İsrail yerleşimleri yüzünden kesilmişti.

Washington'daki BBC muhabiri Katy Watson, Kerry'nin bakanlık koltuğuna oturduğu 5 ay boyunca 6 kez bölgeye ziyarette bulunduğunu hatırlatıyor.

Gelinen aşamanın Orta Doğu barış görüşmelerini başlatmak için önemli olduğunu belirten BBC muhabiri, diğer yandan bunların henüz sadece 'görüşmeler üzerine görüşmeler' olduğunun altını çiziyor.

104 mahpus serbest kalacak

İsrail'deki koalisyon hükümeti, uzun süredir tutulan 104 Filistinli mahpusun 13'e karşı 7 oyla kabul etti.

Mahpuslar barış görüşmelerindeki ilerlemeye göre, önümüzdeki aylar içinde serbest kalacak.

İsrail Başbakanı Netanyahu, kabine içindeki görüş ayrılıkları yüzünden geç başlayan toplantı öncesinde şöyle konuştu: "Bu an benim için kolay değil, kabinedeki bakanlar için kolay değil ve özellikle sevdiklerini yitirmiş aileler için kolay değil; onların duygularını anlıyorum. Fakat ulusun iyiliği için zor kararlar alınması gereken anlar vardır ve bu o anlardan biri."

Kabine toplantısında ayrıca, Filistinlilere toprak verilmesini içeren herhangi bir barış anlaşmasının referanduma sunulması da karar altına alındı.