BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.438,93
HABER /  GÜNCEL

Orhan Gencebay'dan Akil insanlar itirafı!

Ünlü sanatçı Orhan Gencebay, Âkil İnsanlar Heyeti'nden neden ayrıldığını anlattı...

Abone ol

Âkil İnsanlar Heyeti’nden ayrıldığını açıklayan sanatçı Orhan Gencebay, gerekçe olarak “Ben 50 yıldır Orhan Baba olarak buradayım kendimi acaba ifade edemedim mi diye çok üzüldüm. Benim gönül dostlarım beni iyi bilirler diye bekledim” diye konuştu. Gencebay gelen tepkiler hakkında “İlk akil insan olduğumda verilen tepkilerde tansiyonum 24'e kadar çıkardı. Ve gösterilen büyük tepkiler beni çok üzmüştü” diye konuştu.

Millet gazetesinden Başak Çokan’a konuşan Orhan Gencebay, Âkil İnsanlar Heyeti’nden ayrılmasını ve yeni müzik çalışmalarını anlattı. Çokan’ın “Akil insanlardan neden ayrıldı?” başlığıyla yayımlanan söyleşisi şöyle:

AKİL İNSANLARDAN NEDEN AYRILDI?

Akil insan ne demek sizce? Karar yetkisi olan bir merci midir?

Sözlük anlamı kanaat önderi demek. Yani birçok konuyu bilen vakıf olan kişi anlamına geliyor. Akil insan tam olarak anlatılmadı. Yanlış da anlaşıldı. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri ilk defa böyle bir grup, 63 kişi toplumumuzun bir resmini çekti adeta. Bu akil insanlar halkımıza gitti, sordular. Ülkemiz için, barış için ne düşünüyorsunuz? Fikriniz nedir? Korkunuz nedir? Endişeniz nedir? Olmasını istediğiniz nedir? Eksiğimiz nedir? Ne tavsiye edersiniz? Heyet aldıkları cevapları da rapor haline getirerek yönetime sundu. Ben de bu görevi son derece gurur duyarak yaptım.

Size Akil insan teklifi nasıl geldi?

İçişleri Bakanlığı’ndan 'Orhan Bey sizi akil insan projesinde kanaat önderi seçtik. Ülkenizin barışı için elinizi taşın altına koyar mısınız?' dediler. Böyle bir çağrıya kim 'Hayır' diyebilir ki. Ben de bu şerefli onurlu görev için Atatürk'ün bir söylemiyle cevap verdim. 'Sözkonusu vatan ise gerisi teferruattır.' dedim ve bu teklifi kabul ettim.

Bu projede sizi şaşırtan sonuçlar çıktı mı?

Herkesin yaşamı bir tane olduğu için herkes iyi yaşama özlemi ile var olan eksikliklerini anlattılar. Hala iyi yaşam şartları sağlanmadığı için şikayetlerini dile getirdiler. Ünlü olmayanlara kimse dokunmadı ama bana büyük bir tepki gösterdiler. Orada iki şeye üzüldüm; 1. Akil insan kavramı gereği gibi anlatılamadı. 2. Ben 50 yıldır Orhan Baba olarak buradayım kendimi acaba ifade edemedim mi diye çok üzüldüm. Benim gönül dostlarım beni iyi bilirler diye bekledim.

Bugüne kadar hiçbir siyasi organizasyonun içinde yer almamışken birden siyasi bir figür haline dönüşmeye başladınız, gibi bir algı oluştu. Sizce tepki bu duruma olabilir mi?

Ben de aynı şeyi düşünüyorum. Yani 'Orhan Baba siyasi bir hareketin içinde mi' diye düşündüler. Ben kesinlikle ne siyasi bir hareketin içinde olurum ne de bundan sonra olurum. Ancak barış için halk için ne varsa yapmaya hazırım.

Bu süreç sanırım sizi yordu.

Tepkiler ve kendimi anlatma durumu elbette yordu. Ancak asıl önemli olan ben çok yoruldum. Ve bu yıl sağlığıma biraz daha önem vermek zorundayım. Bu yüzden beni mazur görün lütfen dedim. Çünkü ilk akil insan olduğumda verilen tepkilerde tansiyonum 24'e kadar çıkardı. Ve gösterilen büyük tepkiler beni çok üzmüştü. Ama önemli değil, dedim. Ben bu ülkenin barışı için birçok yerde program yaptım. Ama ben yine söylüyorum; Orhan Abi olarak bu ülke için ne gerekiyorsa yaparım.