BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Onur Yürüyüşü: İstanbul Valiliği'nin açıklamasına tepki

LGBTİ Onur Yürüyüşü'ne dün polisin müdahalesinin ardından, İstanbul Valiliği "Bazı grupların tepki tepki gösterebileceklerine dair duyumlar alınması üzerine gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır" açıklaması yaptı.

Abone ol

LGBTİ Onur Yürüyüşü'ne polisin biber gazı ve tazyikli su ile beklenmedik müdahalesinin ardından İstanbul Valiliği bir basın açıklaması yaparak, "Bazı grupların buna tepki tepki gösterebileceklerine dair duyumlar alınması üzerine, anılan bölgelerde gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır" açıklaması yaptı.

Ancak yürüyüşe katılanlar bu açıklamaya tepki gösteriyor.

Valilik bugün yaptığı açıklamada, yürüyüş için valiliğe bildirimde veya müracaatta bulunulmadığını savundu ve yürüyüşün "provokasyona açık olması" nedeniyle "orantılılık ilkesine özen göstermek suretiyle müdahalede" bulunulduğunu bildirdi.

Açıklamada "Sosyal medya ve basın organlarından edinilen bilgilere göre 28 Haziran 2015 Pazar günü LGBT Onur Yürüyüşü adı altında bazı grupların Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi üzerinde yürüyüş ve eylem yapacakları, ayrıca bazı grupların da buna tepki gösterebileceklerine dair duyumlar alınması üzerine, anılan bölgelerde gerekli güvenlik tedbirleri alınmıştır" denildi.

Onur Haftası Düzenleme Komisyonu üyesi Özge Gökçe ise, geçen yıl da yürüyüşün Ramazan ayına denk geldiğini ve o zaman İstiklal Caddesi girişine kurulan polis barikatının görüşmeler sonucunda kaldırıldığını hatırlatıyor.

Geçen yılki Onur Yürüyüşü'nde polis müdahalesi olmamıştı.

'Gayet barışçıl bir toplanmaydı'

Gökçe 12 yıldır düzenlenen ve son beş yıldır binlerce kişinin katılımıyla yapılan Onur Yürüyüşü'nde daha önce böyle bir şeyle karşılaşmadıklarını söylüyor ve bu seneki yürüyüşün de "gayet barışçıl bir toplanma" olduğunu belirtiyor.

Valilik tarafından "orantılı müdahale" yapıldığı açıklaması hakkında ise, "Açıkçası özellikle ara sokaklarda çok büyük müdahale oldu. Ara sokaklarda hem plastik mermi, hem de dayak yiyenler olmuş" diyor.

Gökçe ayrıca dün akşam yürüyüş dağıldıktan sonra İstiklal Caddesi'nde bir ara sokakta yapılan kapanış partisine biber gazı ile müdahale edildiğini ve oradakilerin uzun süre kapalı alanlarda mahsur kaldığını belirtiyor.

Tüm dünyada yapılan Onur Yürüyüşü, Türkiye'de ilk kez 2003 yılında, LGBTİ bireyler tarafından İstiklal Caddesi'nde, yaklaşık 50 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmişti.

Onur Yürüyüşü, 28 Haziran 1969 tarihinde New York'ta Stonewill Inn isimli bir bara yapılan polis baskınına tepki gösteren LGBT bireylerin direnişinin simgesi olarak, olayın yıl dönümünde düzenleniyor.