BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.425,04
HABER /  POLİTİKA

Onların midelerine oturalım

Kırşehir'de 26. Ahilik Haftası kutlamalarına katılan Başbakan Erdoğan, gündeme ilişkin konularda açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Ülkeyi bölmek isteyenlere dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Biz öyle iri olalım ki onların midelerine oturalım." dedi.

Pazartesi günü demokratikleşme paketinin açıklanmasıyla tarihi anı yaşayacaklarını belirten Erdoğan, "11 yıl boyunca hangi reformu yaptıysak karşı çıkanlar oldu. Pazartesi günü yine karşı çıkanlar olacak, biliyorum. Çünkü biz beyaz dedik, onlar siyah dediler, biz siyah dedik, onlar beyaz dediler." diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ahilik Haftası kutlamalarına katılmak üzere Nevşehir’den kalkan helikopterle Kırşehir’e geldi. Başbakan alana gelişinde Mehter Marşı ve vatandaşların büyük sevgi gösterisi ile karşılandı. Erdoğan, Kırşehir Ahi Meydanı'nda halka hitap etti. İşte o konuşmadan önemli satırbaşları:

HIRS YERİNE KANAAT

"Bugünün dünyasının ahilerimizden alacağı inanın çok önemli dersler var. Hırs ve tahamın dünyayı kasıp kavurduğu şu günlerde kanaati öğrenmesi gerekiyor. İnsanı sadece tüketici olarak görenlerin ahilik kültüründen çok şey öğrenmesi gerekiyor. 

Ne selçuklu ne de Osmanlı tarihlerinde sömürü sistemine müsamaha göstermediler, çünkü onların temelinde ahilik kültürü vardı. ahilik teşkilatında sınırsız kazanma hırsı, mal yıgma telaşı göremezsiniz. Kendisi siftan ettikten sonra komşusunun da isftah etmesini ister. Ahi midesini haramdan kalbini tamahtan korur. 

Ahi malının çokluğu ile değil kazancının bereketiyle övünür. Yüzyılların içinden süzülüp gelen bu geleneği güçlendirip gelecek nesillere aktarmak zorundayız.

FAİZLERİ DÜŞÜRDÜK

11 yıl boyunca esnafımızın sorunlarını çözmek için çok sayıda düzenleme yaptık, reform yaptık. Soframızdaki ekmeği birlikte büyütmeye devam edeceğiz. Ziraat Bankası'nı çiftçiye verdiği faiz yüzde 59'du şimdi 0-7 aralığında. Halkbank'ın esnafa kredi faizi yüzde 47 idi şimdi 5-7 aralığına indi.

İHANET İÇERİSİNDELER

Gelin Türkiye cumhuriyeti vatandaşlığı üzerinde birleşelim. Bir olalım, diri olalım. Niye tek bayrak? Bayrağımızın rengi şehidimizin kanıdır, hilal bağımsızlığın ifadesidir. Her şehit bir yıldız. İkinci bir bayrak dalgalandırma gayreti içine girenler ihanet içerisindedir. Bizim için batı neyse doğu odur. 81 vilayetiyle 11 yılda hizmetleri götürdük.

İNSANCA YAŞAMANIN GEREĞİ

11 yıl önce Hakkari Yüksekova'ya havaalanı yapılacak dediğimizde kim inanırdı. Bölücü örgüt hala tehditler savuruyor, bundan dolayı bitiremiyoruz. Batı'da havalimanı var mı var orada da olsun. İki gün yolculuk yapacağına iki saatte yolculuk yapsın istiyoruz. İnsanca yaşamanın gereği bu. Onlar yol kesiyor biz yol açıyoruz. Farkımız bu. Nevşehir'in çevreyolu düzenlemesi için adım atacağız.

Çok anlamlı bir törenle rahmetle anacağımız sevgili Neşet Ertaş ne güzel söylüyor: Bir yaratmış Allah tüm insanları ayrılık insanın sözünden olur. Ayrı görme şu insanoılunu her niyet kişinin sözünden olur.

MİDELERİNE OTURALIM

Bizi bölmek isteyenler var. Bizim birliğimize tahammül edemeyenler var. Bizi bölerek yutmak isteyenler var. Biz öyle iri olalım ki onların midelerine oturalım. Biz sizlerle geçmişi inşa ettik geleceği de inşa edeceğiz.

KENDİ GEMİSİNİ ÜRETEN 10 ÜLKEDEN BİRİYİZ

2 yıl önce birinci gemiyi bitirdik. Adı Heybeliada. Şimdi ikinci gemiyi bitirdik. Adı Büyükada. Şimdi iki yeni geminin daha çalışmasını başlattık. 4 tanesini de özel sektör tersanelerinde başlatıyoruz. Kısa süre içinde 6 tane milli gemimiz Silahlı Kuvvetlerin emrinde olacak. Kendi savaş gemisini üreten 10 ülke var. Türkiye on ülkeden birisi. İnşallah bu başarılara yenilerini ekleyeceğiz. Barışı muhafaza için her an hazır olacağız.

YİNE KARŞI ÇIKACAKLAR

Pazartesi günü Ankara'da Bakanlar Kurulu toplantımızın hemen öncesinde saat 11.00'de Türkiye için gerçekten tarihi bir anı, tarihi bir dönüm noktasını hep birlikte yaşayacağız. Pazartesi günü onlar yine karşı çıkacaklar ben bunu biliyorum. Çünkü biz beyaz dedik, onlar siyah dediler, biz siyah dedik, onlar beyaz dediler. Çünkü bizdeki muhalefetin tanımı budur. Batı gibi değildir. Batıda muhalefet yeri geldiğinde iktidar ile birlikte olur yeri geldiğinde yerden yere vurur. Bakın üçüncü köprüyü yapıyoruz ona da karşı çıktılar.

Pazartesinden itibaren yeniden çelme takma isteyecekler. Birinci köprüye karşı çıktılar ikinci köprüye de karşı çıktılar. Şimdi üçüncü köprüye karşı çıkıyorlar. Ama biz onları dinlersek gelecek nesiller bize ah eder.

ALLAH'TAN DENİZİN ALTINDAN GİDİYOR

29 Ekim'de İstanbul Boğazı'nın altından 62 metre derinliğinden Marmaray'ı açıyoruz. Hızlı tren 62 metre derinlikten geçecek. Bu Osmanlı'nın projesiydi ama bize nasip oldu. Bunu yapamadılar. Allah'tan denizin üstünden gitmiyor denizin altından gidiyor. Yoksa buna da gösteri yaparlardı.

ONLAR YANILACAK TÜRKİYE KAZANACAK

11 yıl boyunca onlar yanıldı millet kazandı. İnşallah pazartesiden itibaren de onlar yanılacak, Türkiye kazanacak. Özgürlükleri daha da genişleten, ekonominin demokrasinin daha da önemlisi kardeşliğimiz önüne açan bir paket açıklayacağız.

İnşallah bu büyük paket de bu kapsamlı paket de ekonominin daha da büyümesini, Türkiye'nin sınıf atlamasını, Türkiye'nin ağırlıklarından kurtulmasını sağlayacak. Bizi 2023 hedeflerine daha da yakınlaştıracak

İMRALI İSTEDİ İDDİASINA TEPKİ

İmralı istedi diye açıklayacaklar diyorlar. Elinize dilinize dursun. Ne alakası var? Bunlar bizim programımızda var, bunlar bizim tüzüğümüzde var, bunlar bizim kongrelerimizdeki vaatlerimizdir. Bizler bunu gün geldikçe, zemin oluştukça açıklıyoruz. Herhangi bir etnik yapıya onlar dayattı diye mi bakacaksız hakkı olduğu için.

SÜRECE DESTEK VERİN

Aylardır terör nedeniyle acı haberler almıyoruz. Annelerin babaların yürekleri dağlanmıyor. Terör Türkiye'nin zemininden kayboluyor. Biz sizleri Allah için seviyoruz. El ele olalım gelecek inanın çok daha farklı olacak. Çözüm süreci dedik siz destek verdiniz, daha da desktek verin. Biz size ne söz verdiysek onun arkasındayız. ne aldanan ne de aldatan olacağız.

HALA ANIRACAK BEKLİYORUZ

Biz çocukluğumuzda delikli 2,5 kuruşla tuvalete giderdik, bir kuruşla tuvalete giderdik. Öyle günler geldiki 1 milyona tuvalete gider olduk. Eskiden milyoner dediğiniz zaman akla zengin gelirdi. Zengin parasıyla tuvalete gider olduk. Bizi bu duruma düşürdüler. Biz ne dedik, 'Biz bu 6 sıfırı atıyoruz.' Dediler ki 'atamazsınız.' Biz dedik 'atarız.' 'Atarsanız enflasyon patlar' dediler, ne oldu? Çatladı. Hatta bizi yerden yere vurmaya çalışan köşe yazarlarından bir tanesi dedi ki '6 sıfırı atsınlar, ben Taksim Meydanı'nda, anırırım' dedi. Hala anıracak, bekliyoruz."