BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.496,44
HABER /  DÜNYA

One Minute'ın skandal sunucusu David Ignatius'tan F-35 iddiası

ABD, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımının gerçekleşmesi halinde yaptırıma uğrayacağına dair tehdit yağdırırken, Washington Post gazetesinde yeni bir iddia ortaya atıldı. Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde Davos'ta tarih yazdığı gün yerin dibine soktuğu moderatör David Ignatius, Trump yönetiminin F-35 savaş uçaklarının Türkiye'de üretilen parçaları için alternatif kaynaklar aramaya başladığı ileri sürü.

Abone ol

Tarihe "One minute" olarak geçen ve İsrail'in küstah politikasını İsrail Cumhurbaşkanı Peres’in yüzüne söylediği için Erdoğan'ı oturumda susturmak isteyen Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius yine sahnede.

Ignatius, F-35'lerin ana üretici firması Lockheed Martin'in, Türkiye'de üretilen F-35 parçalarının alınabileceği başka yerler aradığını yazdı. ABD yönetiminden bir yetkilinin "Bizim de kendi adımıza gerekli adımları atma sorumluluğumuz var" sözlerini aktardı.

F-35 ve S-400 krizi en ciddi gerilim olacak

Ignatius, "Erdoğan Batı'dan uzaklaşarak Türkiye'nin ilerlemesini sabote ediyor" başlıklı makalesinde, Türkiye ile ABD'nin ilişkilerinde bir süredir sorunlar yaşandığını ve iki ülkenin S-400/F-35 krizinde bugüne dek görülen en ciddi gerilime doğru yol aldığını belirtti.

Ankara'nın Amerikan Patriot yerine Rus S-400 almasına Washington'ın karşı çıktığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise S-400'den geri adım atmadığı hatırlatılarak şu iddiaya yer veildi:

Gerekli adımları atma sorumluluğumuz var

"Erdoğan'ın kafa tutan kararı, Türkiye'nin F-35 savaş uçaklarının üretimindeki ortaklık rolünü tehlikeye attığına dair Amerikan uyarılarına rağmen geliyor. S-400 bizzat F-35'leri düşürmek için tasarlandı. Amerikalı yetkililer, rakip silah sistemlerinin aynı ülkede bulunmasının, F-35'lerin güvenliğini tehlikeye atacağına inanıyor."

"Şimdi, ana üretici Lockheed Martin'le birlikte uçak gövdesi parçaları ve Türkiye'de yapılması planlanan diğer yüzlerce F-35 parçası için alternatif kaynaklar bulmaya uğraşıyorlar. Üst düzey bir Trump yönetimi yetkilisi, ‘Türkiye hükümetinin söylediklerine inanmamız gerekir. Bizim de kendi adımıza gerekli adımları atma sorumluluğumuz var' dedi."

İftiraları bir bir sıraladı

Türkiye'nin dış politikasını Amerikan perspektifinden eleştiren Ignatius şöyle devam etti: "ABD ve NATO ittifakı, Erdoğan'ın haylazlıklarını atlatacak kadar güçlüdür. Trajedi şu ki, Türk lideri, kendi ülkesinin ilerlemesini ki, bu, bir zamanlar dünyanın en büyük başarı hikayesiydi, sabote ediyor. Erdoğan gelişen özgür basını ezdi, bir zamanlar güçlü orduyu zayıf düşürdü, binlerce muhalifi hapse attı ve bir zamanlar yükselen piyasalar arasında bir cevher olan ekonominin altını oydu."

Türkiye'nin F-35 üretimindeki rolü

Türkiye, F-35'lerin üretiminde önemli bir rol oynuyor. Aralarında TAI, ASELSAN, Havelsan gibi firmalarının yer aldığı yedi şirket, uçağın gövdesinden motoruna kadar 19 noktasında yer alan çok sayıda parçayı üretiyor.