BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,14
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Ermenileri Patriği hayatını kaybetti!

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, tedavi gördüğü Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Abone ol

Dermans teşhisi nedeniyle 2008 yılından beri görevini sürdüremeyen Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, tedavi gördüğü Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nde 63 yaşında hayatını kaybetti.

Ermeni Vakıflar Birliği ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, yaptığı açıklamada, Mutafyan'ın bugün vefat ettiğini belirtti. Şirinoğlu, cenaze detaylarının daha sonra açıklanacağını belirterek Ermeni cemaatine başsağlığı diledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Mutafyan'ın vefatı nedeniyle Patrikvekili Aram Ateşyan'ı arayarak taziye dileklerini iletti.

10 Yıldır Koltuğu Boştu

Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Kurulu 2017 yılında Patrik Mutafyan'ı emekli, makamını da münhal (boş, doldurulması gereken) ilan etmişti.

Ardından başlayan seçim sürecinde Başepiskopos Bekçiyan yine Ruhani Kurul iradesiyle Patrikhaneyi seçime götürecek Değabah (Patriklik Kaymakamı) ilan edilmişti. Ancak İstanbul Valiliği Şubat 2018'de Patrikhane'ye gönderdiği bir mektupla Bekçiyan'ın Patrik kaymakamlığını tanımamış ve Patrik Mutafyan ölmeden seçim yapılamayacağını bildirmişti. 

Mesrop Mutafyan Kimdir? II. Mesrob bilinen adıyla bilinen Mesrop Mutafyan, 16 Haziran 1956'da İstanbul'da doğdu. Saint Joseph Lisesinde ve Almanya'da okudu. 1974-79 döneminde ABD'de Memphis Üniversitesinde felsefe ve sosyoloji eğitimi aldı.

1979'da ruhban mesleğine intisap ederek "Mesrob" ismini aldı. Kınalıada Ermeni cemaati rahipliğine atandı. 1979-81 yıllarında teoloji eğitimini Kudüs'te tamamladı. 1986'da piskoposluk rütbesine yükseltildi. 1998'de İstanbul Ermenileri Patriği II.Karekin Kazancıyan'ın vefatı üzerine dinî ve dünyevı meclis tarafından patrik vekili seçildi.

Patriklik görevi esnasında kültürü, Türkçe ve İngilizceye hâkimiyeti ve Türk kamuoyu ve bazı resmî makamlarıyla kurduğu olumlu ve yapıcı diyalog sayesinde gerek Ermeni cemaati içinde gerek cemaat dışında saygı topladı.

Mesrob Mutafyan 2008'de frontotemporal demans hastalığına yakalandı ve hâlen patrik ve başpiskopos olsa da, fiilen tüm görevlerinden çekildi. Yerine Aram Ateşyan bakıyor olmasına rağmen cemaat tekrar tekrar yeni bir liderin seçilmesini talep etmiştir.