BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,56
ALTIN 2.496,61
HABER /  GÜNCEL

Mesrob Mutafyan kimdir Türkiye Ermenileri Patriği hayatını kaybetti

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan'ın hayatını kaybettiği haberinin ardından Mesrob Mutafyan kimdir, neden öldü, hastalığı ne gibi soruların yanıtı da aranmaya başlandı. İşte Mesrob Mutafyan'a dair merak edilenler...

Abone ol

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, tedavi gördüğü Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Mesrop Mutafyan, demans teşhisi nedeniyle 2008 yılından beri görevini sürdüremiyordu. 

Mesrop Mutafyan Kimdir? II. Mesrob bilinen adıyla bilinen Mesrop Mutafyan, 16 Haziran 1956'da İstanbul'da doğdu. Saint Joseph Lisesinde ve Almanya'da okudu. 1974-79 döneminde ABD'de Memphis Üniversitesinde felsefe ve sosyoloji eğitimi aldı.

1979'da ruhban mesleğine intisap ederek "Mesrob" ismini aldı. Kınalıada Ermeni cemaati rahipliğine atandı. 1979-81 yıllarında teoloji eğitimini Kudüs'te tamamladı. 1986'da piskoposluk rütbesine yükseltildi. 1998'de İstanbul Ermenileri Patriği II.Karekin Kazancıyan'ın vefatı üzerine dinî ve dünyevı meclis tarafından patrik vekili seçildi.

Patriklik görevi esnasında kültürü, Türkçe ve İngilizceye hâkimiyeti ve Türk kamuoyu ve bazı resmî makamlarıyla kurduğu olumlu ve yapıcı diyalog sayesinde gerek Ermeni cemaati içinde gerek cemaat dışında saygı topladı.

Mesrob Mutafyan 2008'de frontotemporal demans hastalığına yakalandı ve hâlen patrik ve başpiskopos olsa da, fiilen tüm görevlerinden çekildi. Yerine Aram Ateşyan bakıyor olmasına rağmen cemaat tekrar tekrar yeni bir liderin seçilmesini talep etmiştir.