BIST 10.209
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.397,29
HABER /  SEÇİM

Önce Abdullah Gül şimdi de Davutoğlu...

Yazar Hüseyin Yayman, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında kriz uman muhalefeti yazdı.

Abone ol

Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman, bugünkü köşesinde "Nasıl ki Erdoğan-Gül senaryoları işe yaramadı Erdoğan - Davutoğlu komplolarından da sonuç alınamaz. Şimdiden uyaralım..." diye yazdı.

Muhalefeletin 2015 seçimleri öncesi halka daha iyi projeler sunmak yerine, AK Parti'yi bölme girişimlerine odaklanması tartışma konusu oldu.

Ankara kulislerini yakından takip eden Yayman, bugünkü yazısında AK Parti'de kriz bekleyen muhalefeti kaleme aldı. 

Abdullah Gül’e 7 yılda 17 defa parti kurdurduklarına dikkat çeken Yayman, benzer kampanyanın Davutoğlu-Erdoğan için yapıldığına işaret etti.

ZİHNİ SİNİR PROJELER

Yazara göre hükümet partisini parçalamadan iktidar olamayacaklarını düşünen diğer siyasi partiler, Erdoğan ile Davutoğlu'nu karşı karşıya getirmek için zihni sinir projeleri devreye sokuyor.

Muhalefetin, Erdoğan ile Davutoğlu arasında olduğunu varsaydıkları başkanlık meselesindeki yorum farkına sarıldığına dikkat çeken yazar, "Kendileri açısından kısa vadede tutarlı gibi gözükse de uzun vadede tersine işleyen bir yapı oluşuyor. Muhalefetin bu stratejisi örtülü bir özgüven eksikliği taşıyor" ifadelerini kullanıyor.

Vaatlerine, söylemine, hayallerine ve son tahlilde kendine güvenmeyen muhalefetin umudunu hükümet partisinin hata yapmasına bağlamasını yadırgayan Yayman, eleştirilerine böyle devam ediyor:

"Halk bu içselleştirilmiş mağlubiyet hissini sezgisel olarak görüyor ve muhalefete gitmiyor. Doğal olarak her seçimde aynı sonuç ortaya çıkıyor. Bu bir anlamda koşulları değiştirilmeyen deneyde aynı sonucun alınmasına benziyor. 

KOMPLO TEORİLERİ ERDOĞAN'I GÜÇLENDİRDİ

 Seçime çok az süre kalmasına rağmen muhalefette hala ciddi bir hareket görünmüyor. HDP dışında toplumda konuşulan bir parti yok. Durum böyle olunca sürpriz beklenmiyor. Muhalefet 2007’de Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanı seçtirmemenin yarattığı politik sonucu hala anlamak istemiyor. Geldiğimiz noktada mesele kişiler değil. Artık o nokta çoktan aşıldı.
 
Mevcut anayasaya göre halkın oyuyla seçilen cumhurbaşkanı fiilen yarı başkan demek. Muhalefetin önünde iki yol var. Birincisi mevcut durumu devam ettirerek, Erdoğan’ın 82 Anayasası’nın kendisine verdiği yetkilerle defacto ülkeyi yönetmesini seyretmek. İkincisi ise sistemi değiştirip eşit şartlarda yeni bir yarışa girmek. Bunun yolu da paradigmalarını değiştirmelerinden geçiyor.
 
Erdoğan ve Gül üzerinden geliştirilen teoriler sonuca ulaşmadı. Hatta tersine bir süreç yaşandı. Tüm yatırımını bu ayrışma üzerine yapan muhalefet iki genel, iki yerel ve cumhurbaşkanlığı seçiminde büyük yenilgi aldı. AK Parti oylarını her seçimde artırdı. Erdoğan’ın liderliği pekişti.
 
Nasıl ki Erdoğan-Gül senaryoları işe yaramadı Erdoğan - Davutoğlu komplolarından da sonuç alınamaz. Şimdiden uyaralım..."