BIST 10.895
DOLAR 32,21
EURO 35,00
ALTIN 2.509,08
HABER /  GÜNCEL

Ölümü 4 kişiyi hayat verdi

Alanya'da beyin ölümü gerçekleşen Süleyman Şekerci'nin organları 4 kişiye şifa oldu.

Abone ol

Alanya'da geçirdiği beyin kanaması sonucunda kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Süleyman Şekerci'nin organları, Antalya'dan yeni başlayan direk uçak seferleri sayesinde zamanında İzmir'e ulaştı. Böylece Şekerci'nin organları biri Alanya'da, 3'ü de İzmir'de olmak üzere 4 kişiye şifa oldu. 

Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan 52 yaşındaki Süleyman Şekerci, hipertansiyona bağlı beyin kanaması geçirdi. Alanya Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan ve tüm müdahalelere karşın beyin ölümü gerçekleşirken Şekerci'nin organları, ailesi tarafından bağışlandı.

İzmir Organ Nakli Koordinatörü Dr. Engin Çelik ile hemşire Kadriye Onursal'ın girişimiyle, bağışlanan organlardan iki böbrek, karaciğer ve kalp kapakçıklarının, İzmir'deki hastalara nakledilmesi uygun görüldü.
Organların sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi ve gereken sürenin dolmaması için süratle harekete geçen DEÜ doktorları, organları, bir süre önce İzmir'den Antalya'ya direkt uçuş başlatan Sun Express Havayollarının, 19.30 Antalya-İzmir uçağıyla kente getirdi.

-GECE YARISI NAKLEDİLDİ-
Şekerci'nin böbreği bu sabaha karşı 03.00'te başlayan ve 4 saat süren operasyonla Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Cihan Gündağ isim hastaya, diğer böbreği ise İzmir Özel Kent Hastanesindeki Talat Barınduk'a nakledildi. Karaciğerin transplantasyonu ise DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde Pakize Rençber'e gerçekleştirildi. Şekerci'nin bir korneası, Alanya Devlet Hastanesindeki hastaya takılırken, diğer kornea ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine gönderildi.

-ANTALYA'YA DİREK UÇUŞ-
DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alanya'dan alınan organların, dün gece Sun Express'in tarifeli uçağıyla İzmir'e getirildiğini bildirdi. Kadavradan çıkan organların kullanılabilmesi için bekleme süresinin belli bir zamanı geçmemesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Astarcıoğlu şöyle konuştu: ''Alanya'da kadavra olduğunu söyleyince, nasıl idebileceğimizi
araştırdık. Hastanenin ambulansıyla gidecektik. Gidiş dönüş 14 saat sürüyor. Uçak olmasaydı, artık gözümüzü karartıp gidiyorduk ama o da riskli olurdu. Antalya'ya, İstanbul, Ankara aktarmalı uçak bulunabilir ama organların yaşaması için zaman çok önemli. Antalya'ya direk uçuş olmasaydı, bunların İzmir'e yetiştirilmesi ve kullanılabilmesi zor olurdu. Alanya'dan çıkarılan kadavranın getirilmesi ve takılması tam 12 saat 12 dakika sürdü. Karaciğerin bekleme süresi 15 saati geçmezse iyi olur.''