BIST 10.890
DOLAR 32,18
EURO 34,89
ALTIN 2.470,67
HABER /  GÜNCEL

Olimpiyat: Suudi kadınlar siftah yapıyor

Suudi Arabistan kadınların olimpiyat oyunlarına katılmasına ilk kez izin verdi.

Abone ol

Suudi Arabistanlı yetkililer, kadın sporcuların Londra 2012 Olimpiyat Oyunları'na katılacağını açıkladı.

Suudi kadın sporcular böylece ilk kez bir olimpiyat organizasyonuna katılmış olacak.

Yetkililer, Suudi Olimpiyat Komitesi'nin "kadın sporcu katılımını düzenleyeceğini" belirtti.

Suudi kadınların katılıp katılmaması konusu Suudi Arabistan'ın yaptırım olarak yarışlardan tamamen çıkarılabileceği söylentileri ile birlikte gelişiyordu.

Suudi Arabistan'ın ayrımcılık yaptığı için oyunlara alınmayabileceği teması söz konusuydu.

Dindar muhafazakarlar karşı

Suudi Arabistan'da dindar muhafazakar çevreler, kadının spor karşılaşmalarına katılmasına katı bir şekilde karşı çıkıyor.

Ülkede kadınların spor faaliyetlerine katılmasına ilişkin bir gelenek bulunmuyor.

Suudi yetkililer, binicilik dalında Dalma Rüsdi Malhas'ın katılmasının kesin olduğunu ancak bu sayının artabileceğini söylüyor.

“Onurlarını koruyacak kıyafet”

Yetkililer, olimpiyat oyunlarına katılma hakkını elde edenlerden "onurlarını koruyacak" şekilde giyinmelerinin bekleneceğini söyledi.

BBC muhabiri, bu giyim tarzının bir tür "spor hicabı" olacağını, kadınların bir ihtimal rahat, döküntülü kıyafetler giyeceğini; bir ihtimal sadece saçlarını kapatacaklarını belirtiyor.

Muhabirimiz, kadınların katılımı konusundaki kararın Suudi Arabistan için büyük bir adım olduğunu, kadının kamuya açık hiç bir rol üstlenmemesi gerektiği konusundaki dindar muhafazakar yaklaşımın böylece dışlanmış olduğunu söylüyor.

BBC muhabiri, kadınların toplumda daha aktif roller üstlenmesi gerektiğini düşünen Kral Abdullah'ın başını çektiği bir tartışmanın, kapalı kapılar arkasında, haftalardır devam ettiğini belirtiyor.

"Karar Haziran ortasında alındı"

Suudi yetkililer, kral, veliaht prens, dışişleri bakanı, önde gelen din adamları ve baş müftünün de katıldığı bir tartışma süreci sonucunda Haziran ayı ortasında oydaşmaya varıldığını söylüyor.