BIST 10.054
DOLAR 32,38
EURO 34,70
ALTIN 2.401,02
HABER /  GÜNCEL

Ölen savcının evinde Kirchner hakkında yakalama emri

Arjantin'de geçen ay gizemli bir şekilde ölen savcı Alberto Nisman'ın evinde, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner hakkında yakalama emri taslağı bulundu. Ancak savcı yakalama emrini, mahkemeye sunduğu dosyaya eklememişti.

Abone ol

Arjantin'de geçen ay gizemli bir şekilde ölen savcı Alberto Nisman'ın, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner hakkında yakalama emri çıkartmayı tasarladığı ortaya çıktı.

Nisman'ın ölümünü soruşturan müfettiş Viviana Fein, savcının evindeki çöpün içinde Kirchner hakkındaki yakalama emrinin taslağını bulduklarını açıkladı.

Savcı Alberto Nisman, üst düzey devlet yetkilileri ile ilgili iddialarını parlamentoda açıklayacağı oturuma saatler kala Buenos Aires'teki dairesinde ölü bulunmuştu.

Savcı Nisman, 1994 yılında başkentteki Yahudi merkezine düzenlenen ve 85 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı soruşturuyordu.

51 yaşındaki savcı, Cumhurbaşkanı Fernandez ve Dışişleri Bakanı Hector Timerman da dahil üst düzey bazı hükümet yetkililerinin, bombalı saldırıda İran'ın rolünün üstünü kapattıklarını öne sürüyordu.

Başkan Fernandez ve İran, savcının iddialarını reddetmişti.

Kafasından tek kurşunla vurulmuş halde bulunan savcının önce intihar ettiği açıklanmış, ardından cinayet ya da intihara zorlama ihtimallerinin de bulunduğu belirtilmişti.

Yakalama emri dosyada yoktu

Savcı 18 Ocak'ta evinde ölü bulunmadan birkaç gün önce, soruşturma ile ilgili hazırladığı 300 sayfalık dosyayı mahkemeye iletmişti.

Kirchner hakkındaki yakalama emri, dosyadaki evraklar arasında bulunmuyordu.

Bir yerel gazete de hafta başında, savcının Kirchner hakkında yakalama emri çıkartmayı planladığına dair bir haber yapmış, ancak haber yetkililer tarafından yalanlanmıştı.

Clarin gazetesi bunun üzerine, Haziran 2014 tarihli yakalama emri taslağının bir kopyasını yayımlamıştı.

Savcı Nisman'ın emri neden soruşturma dosyasına eklemediği bilinmiyor.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner önce "Nisman'ın ölümünün intihar olduğuna inandığını" açıklamış, ardından ifadesini değiştirerek "savcının ölümünün arkasında istihbarat servisindeki 'düzenbaz unsurların' parmağı olabileceğine" işaret etmişti.