BIST 10.320
DOLAR 32,21
EURO 34,77
ALTIN 2.452,40
HABER /  GÜNCEL

Ölen madencilerin 3üne DNA testi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, patlamada hayatını kaybeden 3 işçi için DNA testi uygulanacağını söyledi.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, grizu faciasında cenazesine ulaşılan 28 kişiden kimliği belirlenemeyen 3 kişi ile ilgili "3 kardeşimizin kimlik tanımlaması ile alakalı DNA testi yapılması zorunluluğu doğdu. Kan ve kemik örnekleri alınıp, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek" dedi.

Bakan Yıldız, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu faciasıyla ilgili Gelik 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakan Yıldız, dün 13, bugün de 12 işçinin cenazelerinin defnedildiğini, Zonguldak ve Türk halkına tekrar baş sağlığı dilediğini belirterek, "3 kardeşimizin kimlik tanımlaması ile alakalı DNA testi yapılması zorunluluğu doğdu. Kan ve kemik örnekleri alınıp, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek. Adli Tıp Kurumu yetkilileri ile görüştük. İnşallah onlarda sonuçları çok hızlı şekilde geri gönderecekler. Ocaktaki iki kardeşimizle ilgili çalışmalara devam ediliyor. 7. bağ atılıyor, yani kömür göçüğü ile alakalı kısma yine kontrollü şekilde giriliyor. Ümidimiz, inşallah kısa süre içerisinde 2 işçi kardeşimize de kurtarma ekiplerimizin ulaşması ve oradan çıkartmasıdır. İnşallah ümit ediyorum ki kısa zamanda bunlar olur" dedi.

Bir gazetecinin, 'Sayın Başbakanın konuşmasında, iş bitesiye kadar burada olacağınızın altını çizmişti, ancak o zamanlar henüz cenazeler bulunmamıştı. 2 madencimize henüz ulaşılamadı, beklemeye devam edecek misiniz? sorusunu Bakan Yıldız, şöyle yanıtladı: "Benim gönlümden, yüreğimden geçen o 2 kardeşimizi çıkarttıktan sonra buradan ayrılmak. Burada herkes yüreğinden gelerek koşturuyor, gönlüm, o 2 kardeşimizi çıkartmadan bölgeden ayrılmaya razı değil. Fakat süreçle alakalı. Arkadaşlarımızla yaptığımız son görüşmelerde göçüğün altında mı, arkasında mı, ardında mı? Net bir bilgi oluşamadı. Arkasında başka göçük var mı onu da bilmiyoruz. O yüzden, o süreci tekrar arkadaşlarımızla şuanda Karadon'da aşağıdalar, çıktıktan sonra son bir değerlendirme daha yapacağız. İnşallah çok uzun sürmez de o kardeşlerimizi çıkartmış oluruz."

"Bilen bilmeyen fikir beyan etmeye başladı"

Bakan Yıldız, bazı internet sitelerinde, 'kayıp 2 işçiye ait bazı materyallerin bulunduğuna yönelik haberler yer aldığına' yönelik soru üzerine, şöyle dedi: "Bizim tarafımızdan kesinleştirilmeden, en son teyitleri alınmadan bunları kamuoyuyla paylaşmadığımızı ve bu ciddiyete itina gösterdiğimizi belirtmiştim. Çünkü bu süreç içerisinde çok ciddi bilgi kirliliği de oluştu. Bunları bir taraftan gidermeye çalışıyoruz. Bilen bilmeyen bir çok kişi bu konu ile ilgili fikir beyan etmeye başladı. Arkadaşlarımız o göçün altındaysa çok uzun sürmeyeceğine inanıyoruz. Çünkü metan gazı seviyesi geceleyin yükselmişti, tekrar kontrol altına alındı. Ümit ediyoruz ki kısa sürede ulaşırız. O 2 arkadaşımızı çıkarttıktan sonra idari, teknik ve adli soruşturmalarımız devam edecek."

"Bedelini ödeyecek"

Yıldız, "Taşeron firmadan tekrar TTK'ya dönüş başlayacak mı?" şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı: "Hayır, onun söylemek için çok erken, bunu teyit edecek bilgiler için de erken. Ama oradaki özel sektör, kamu veya işçi kardeşlerimiz idari, teknik ve adli soruşturmaların sonucunda çıkacak sonucu kime fatura etmemiz gerektiriyorsa biz onu çekinmeden edeceğiz. Bu konuda ne bir ön yargımız, ne de öngörümüz var. Bunu bırakın, kanunla nezdindeki vebalini, hakkaniyet açısından baktığımızda da hiç kimsenin hakkını, hukukunu yeme hakkı kimsede olamaz. O yüzden bu konuda son derece net ve açık ifadeler kullanıyorum kim suçluysa, kimin taksiratı varsa o bunun bedelini o ödeyecek."