BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.436,17
HABER /  DÜNYA

Olaf Scholz resmen Almanya'nın yeni başbakanı oldu! Merkel dönemi sona erdi

ALMANYA'da 16 yıllık Merkel iktidarının ardından yeni Başbakan resmen belli oldu. Maliye Bakanı Olaf Scholz, ilk turda başbakan seçildi.

Abone ol

Almanya Federal Meclisi'ndeki oylamada Sosyal Demokrat Parti Milletvekili ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, ilk turda başbakan seçildi.

Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas başkanlığında toplanan Federal Meclis'te yapılan gizli oylamada, Scholz, ilk turda oylamaya katılan 707 milletvekilinden 395'inin oyunu aldı. Oylamada 303 "hayır" oyu kullanılırken, 6 milletvekili çekimser kaldı. 3 oy da geçersiz sayıldı.

Böylelikle başbakan seçilen 63 yaşındaki Scholz, Cumhurbaşkanlığı konutu olan Bellevue Sarayı'na giderek Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den atama belgesini alacak ve tekrar Federal Meclis'e dönerek yemin edecek.

Görev süresini tamamlayacak olan Angela Merkel, milletvekili olmadığı için oylamayı tribünden izledi. Merkel, Meclis Başkanı Bas tarafından selamlanmasının ardından milletvekilleri tarafından alkış aldı.

Tribünde ayrıca eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, eski Başbakan Gerhard Schröder ve Scholz’un eşi Britta Ernst, babası Gerhard Scholz, annesi Christel Scholz ile kardeşleri Jens ve Ingo Scholz yer aldı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında milletvekilleri Genel Kurulda maske taktı. Aşı olmayan milletvekilleri için de tribünde yer ayrıldı.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier yeni kabineyi onayladı

Almanya’nın yeni Başbakanı Olaf Scholz, hükümet kurabilmek için Federal Meclisten yeterli oy almasının ardından, Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'i makamı Bellevue Sarayı‘nda ziyaret ederek kabinesini sundu.

'Trafik Lambası Koalisyonu' olarak isimlendirilen Sosyal Demokrat Parti, Liberal Parti ve Yeşiller‘den oluşan üçlü koalisyon hükümetini onaylayan Steinmeier, önümüzdeki dönem Almanya'yı yönetecek olan yeni iktidar için, "Koalisyon müzakerelerinizin hızlı ve başarılı bir şekilde sonuçlanmasından dolayı sizi tebrik ediyorum" dedi.

Steinmeier konuşmasında, “Artık ülkemizden ve 82 milyondan siz sorumlusunuz. Seçimlerde sorumluluk almak için başvurdunuz ve yine zor zamanlarda bu sorumluluklarla karşı karşıya kaldınız. İlerleme, reform ve çok fazla değişiklik vaat ettiniz. Almanya'nın sıkıntılarla karşı karşıya kaldığına şüphe yok. İster iklim değişikliği, ister dijitalleşme, ister uluslararası rekabet, ister göç. Bugünkü yanıtlarınız, diğer bir deyişle önümüzdeki birkaç yıldaki yanıtlarınız, ülkemizin gelecekteki çehresini şekillendirecek. Daha fazla iklim koruması, daha hızlı bir enerji geçişi ve iklim açısından nötr bir ekonomiye geçiş projeleri planladınız. Ayrıca, apartmanlar inşa etmeyi, emekli maaşlarını güvence altına almayı, bilimi ve yeniliği güçlendirmeyi, vatandaşlık ile aile yasasını yenilemeyi ve çok daha fazlasını da kabul ettiniz. Kısacası Sayın Başbakan, sevgili Federal Bakanlar mesajınız açık, bunlarla yıllar sürecek bir değişim gerçekleşmeli. Güçlü bir yetkiniz var ve bunun için de Alman Federal Meclisi'nde sağlam bir çoğunluğa sahipsiniz” ifadelerine yer verdi.

Kabinede 8 erkek 8 kadın bakan var

Olaf Scholz, kendisi hariç 16 kişilik kabinede 8 kadın ve 8 erkek bakanın görev alacağını açıkladı. Buna göre dışişleri, içişleri, savunma, eğitim, çevre, aile, ekonomik işbirliği ve kalkınma, imar ve yapı gibi bakanlıklar kadınların kontrolünde olacak.

Scholz'un Şansölye olarak başkanlığını yapacağı yeni kabinenin en önemli özelliklerinin başında, yeni oluşturulan İnşaat Bakanlığı sayesinde bakanlık sayısının 16'dan 17'ye çıkması geliyor. Kabinenin yaş ortalaması 51,2'den 50,4'e düştü. 

Yeni kabinede Nancy Faeser’ın göreve gelmesiyle ilk kez bir kadın Almanya'da içişleri bakanı oldu. Hubertus Heil, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı olarak yerini korudu. Eski hükümette Adalet Bakanlığını sürdüren Christine Lambrecht, yeni hükümette Savunma Bakanı, Çevre Bakanlığı görevinde bulunan Svenja Schulze, Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanı oldu. Sağlık Bakanlığı görevine ise SPD'li sağlık uzmanı Karl Lauterbach getirildi.

İmar Bakanlığını Klara Geywitz üstlenirken, Yeşiller Partisinin Eş Başkanı Annalena Baerbock, Dışişleri bakanı, diğer eşbaşkan Robert Habeck de Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı oldu. Anne Spiegel Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanı, Steffi Lemke Çevre, Doğayı Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketici Koruma Bakanı olurken Cem Özdemir de Gıda ve Tarım Bakanlığı görevini üstlendi

Scholz, Mecliste yemin ettikten sonra kabinenin yeni üyeleriyle Bellevue Sarayı’na gidecek, yeni bakanlar Steinmeier’den atama belgelerini alacak ve ardından yeniden Meclise dönecek.

Bakanlar burada yemin ettikten sonra resmen göreve başlayacak.

Scholz, 2007-2009 yıllarında Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı, 2011-2018 yıllarında Hamburg Eayleti Başbakanı ve 2018-2021 yıllarında Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanlığı yapmıştı.