BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,72
ALTIN 2.439,54
HABER /  DÜNYA

Okullara hemşire önerisi

Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Dahiliye ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, okul sağlığının halk sağlığı alanında ...

Abone ol

Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Dahiliye ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, okul sağlığının halk sağlığı alanında önemli bir disiplin olduğunu hatırlatarak, her okulda hemşire görevlendirilmesi gerektiğini açıkladı.
Özellikle çocukların sağlıklarıyla ilgili, bilgi ve alışkanlıklarını kazandıkları bu süreç, toplumların geleceği ile de yakinen ilişkili olduğunu belirten Dr. M. Emin Dinççağ, "Okullarımızda, öğrencilerimizin sağlığına önem verebilmek ve onların gereksinimlerini karşılayabilmek için mutlaka her okulda ’okul hemşiresi’ne ihtiyaç vardır. Maalesef, okul sağlığı konusunda çok ileride olduğumuz söylenemez. Çünkü, okullarımızda çocuklarımız ile ilgili sağlık kayıtları titiz bir şekilde tutulamamakta, özellikle gelişme çağında olan öğrencilerimizin sağlık ve sosyal gelişimi izlenememektedir. Öğrencilerin boy, kilo ve diğer sağlıklarıyla ilgili ölçümler yeterince yapılabilse, periyodik olarak yapılan boy ve kilo ölçümleriyle öğrencilerin sağlıklı gelişip gelişmedikleri anlaşılabilir. Bu yöntem öğrencinin okul başarısı, sağlıklı olup olmaması ile yakın ilişkilidir" dedi.

"ÖĞRENCİLERİN SAĞLIK SORUNLARI ÇOK ÇEŞİTLİDİR"
Öğrenciler için büyüme ve gelişme problemleri, diş sağlığı, görme ve işitme sorunları ve paraziter hastalıkların en önemli sağlık sorunları olduğunu ifade eden Dr. Dinççağ, " Yine bulüğ çağında olan öğrencilerin sorunlarıyla ilgilenmek de okul sağlığı alanında önemlidir. Okul tuvaletlerinin temiz olması, su ve sabun alışkanlıklarının kazanılması hepatit ve diğer bulaşıcı hastalıklardan korunma, beta hemolitik streptokok okul yıllarında üzerinde dikkatle durulması gereken konulardır. Demir eksikliği anemisi öğrencilerde özellikle kız çocuklarında sık rastlanılan sağlık sorunlarındandır" diye konuştu.

"SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI ÖNEMLİ"
Öğrencilerin beslenmesinin önemine dikkat çeken Halk Sağlığı Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ,"Gazlı içecekler, cips gibi yanlış beslenme alışkanlıkları yerine taze meyve, süt ve ayran ve leblebi, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler öğrenciler için idealdir. Hem beslenmelerine katkı sağlar hem de kansızlık için çözümdür. Okullarda engelli öğrenciler ve diyabetik çoçuklar için de okul sağlığı yönünden eğitici ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Ancak bu amaçla okullarda okul aile birliklerinin katkısı ile ’okul hemşiresi’ istihdam edilmeli, öğrenci sayısının 1000’nin üzerinde olduğu okullarda hekim istihdamı okul sağlığını geliştirir ve eğitime olumlu katkısı olur" şeklinde konuştu.
(İHA)