BIST 10.192
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.393,75
HABER /  GÜNCEL

Okul öncesi eğitim zayıf

Türkiye'de okul öncesi eğitim alan çocukların oranı yüzde 15 ile sınırlı. Oysa anaokulu eğitimi bireyin okul başarısından sosyal ve duygusal gelişimine kadar fark yaratıyor

Abone ol

Türkiye'de okul öncesi eğitim alan çocukların oranı yüzde 15 ile sınırlı. Oysa anaokulu eğitimi bireyin okul başarısından sosyal ve duygusal gelişimine kadar hayat boyunca fark yaratıyor

Avrupa Birliği ülkelerinde okul öncesi eğitim alan çocukların oranı yüzde 100'e yakınken Türkiye'de bu oran sadece yüzde 15. Okul öncesi eğitimin bireyin hayatına etkisi ömür boyu sürüyor. Bir grup akademisyenin yaptığı araştırma okul öncesi eğitim alan ve 'Anne Çocuk Eğitim Programı'na katılan annelerin çocuklarının eğitim ve hayat standartlarının çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, erken çocukluk eğitimi veya annesi eğitim almış kişilerin okula devam süresi ortalama 11 yıl iken bu eğitimi almayanlarda bu rakam 10 yıl. Bir kurum ya da annesinden eğitim alan çocukların yüzde 44.7'si üniversiteye devam ederken okul öncesi eğitimden yoksun çocuklarda bu oran yüzde 30.6.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak için '7 Çok Geç' adıyla bir kampaya yürütüyor. Kampanya çerçevesinde 22 yıllık bir araştırmanın sonuçlarıyla okul öncesi eğitimin önemi de vurgulanıyor. Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı ve Dr. Zeynep Cemalcılar, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Diana Sunar ve Prof. Dr. Sevda Bekman tarafından 1982-1986 yılları arasında İstanbul'un gelir ve eğitim düzeyi düşük mahallelerinde gerçekleştirilen araştırmada üç ve beş yaşlarındaki çocuklara ve annelere eğitim uygulandı. Okul öncesi eğitim veren bir yuvaya giden çocuklar, sadece bakım veren gündüz bakımevlerine devam eden ve evde büyüyen çocukların karşılaştırıldığı araştırmada, annelerin bir kısmına da çocuğunun çok yönlü gelişimini destekleyecek anne eğitimi verildi. Daha sonra annesi eğitim alan ve almayan çocuklarda karşılaştırıldı.

AÇEV'in kurulmasına sebep oldu

Araştırmanın ilk takibi 12 yıl sonra 1992 yılında gerçekleştirildi. İkinci takip araştırması ise araştırmanın başladığı yıldan 19 yıl sonra, yani 2004'te yapıldı. Araştırmaya katılan çocuklar 25 ve 27 yaşına ulaşmış çocuklar ve onların annelerine ulaşıldı. 22 yıl önce başlayan bu araştırma ve uygulanan Anne Çocuk Eğitim Programı (AÇEP) 1993 yılında okul öncesi
eğitimin gelişmesi için mücadele veren bir sivil toplum örgütü olan Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın (AÇEV) kurulmasını sağlarken, uzun dönemde erken çocukluk eğitiminin ve anne eğitiminin bireye katkılarını da ortaya koydu.

Birinci takip araştırması sonrasında ergenlik çağına ulaşan çocukların, okul öncesi eğitim alanlarının okul başarısı, sosyal-duygusal gelişim ve sosyal uyumu çok yüksek çıkarken eğitim almayanlarda durum tam tersiydi. İkinci takip araştırmasına göre ise katılımcıların yüzde 34'ü eğitim amaçlı anaokuluna gitmiş, yüzde 50'si bakım evlerine devam etmiş, yüzde 49'u ise hiç okul öncesi eğitim almamış. Çocukların yüzde 47'sinin annesi eğitim programına katılmış.

Araştırmanın çarpıcı sonuçları ise şöyle:

• Anaokuluna gitmiş veya annesi eğitime alınmış çocukların okula devam etme oranı 11 yıl iken bu iki koşulun da geçerli olmadığı bireylerin okula devam süresi 10 yıl.
• Okul öncesi eğitim almayan ancak anneleri eğitim alan çocukların okula devam süreleri 11.5 yıl iken, okul öncesi eğitim ve annesi eğitim almayan çocuklarda bu oran 10 yıl. Tek başına anne eğitimi bile çocukların okula devam sürelerini uzatmada önemli bir etken.
• Annesi eğitim alan çocukların yüzde 44.7'si, annesi eğitim almayanların ise yüzde 30.6'sı üniversite öğrenimi görüyor.
• Anne eğitimi gençlerin kelime bilgisinde de rol oynuyor. Annesi eğitim alanların kelime bilgisi testindeki performansı yüzde 14.11 iken eğitime katılmayanların performansı 12.22.
• Okul öncesi eğitim alan veya anneleri eğitim alan çocukların çalışmaya başlama yaşı ortalama 18 iken, okul öncesi eğitimden ya da anne eğitiminden yoksun çocuklarda çalışma yaşı daha da düşerek 16 oluyor.

Anaokulu destek kampanyası

Beyin gelişiminin yüzde 70'inin dört yaşına kadar tamamlandığı, zekâ, kişilik ve sosyal davranışlarında 0-6 yaş arasında biçimlendiği gerçeğinden yola çıkan Irmak Okulları Sakarya'nın Karapürçek ilçesindeki 10 anaokulunun fiziki yapısının ve eğitim ortamının düzeltilmesi için bir kampanya başlattı.

Karapürçek İlçesi Kaymakamlığı, ilçedeki Yapı
Merkezi'nin kuruluşu Subor Boru Sanayi'den yardım talebinde bulundu. Merkezin kurduğu Irmak Okullarıda ilçedeki anaokullarının iyileştirilmesi için harekete geçti. Irmak Okulları ilçedeki anaokullarında çalışan öğretmenlerin eğitimine destek olurken, fiziksel şartların düzeltilmesi için de Irmak Okulları Okul Aile Birliği, öğrenciler ve Subor bir araya geldi. Yöneticiler herkesi kampanyaya destek olmaya çağırıyor. Irmak Okulları Okul Aile Birliği Başkanı Neslihan Sami, kampanyanın yeni başladığını belirterek yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: "Velilerden anaokullarında eğitim aracı olabilecek oyuncaklar topluyoruz.

Oyuncak, kitabevi gibi sponsor olan firmalardan da çeşitli malzemeler topluyoruz.

Okulumuzda düzenlediğimiz etkinliklerin gelirini de kampanyamıza aktaracağız. 10 anaokulunun fiziki ve eğitim şartlarının düzeltilmesinin bedeli 128 bin YTL. Biz okul olarak 42 milyar yardım ve 32 milyarlık da eğitim malzemesi toplayacağız." Kampanyaya katkıda bulunmak isteyenler için: Garanti Bankası, Göztepe Şubesi, hesap numarası: 299-6298950.

Kaynak: