BIST 10.644
DOLAR 32,14
EURO 35,03
ALTIN 2.528,71
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

OKSde tercih süresi uzatıldı

OKS'de tercih süresi uzatıldı. İşte Öğrencilerin son tercih günü...

Abone ol Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (OKS) tercih süresi 28 Temmuz'a kadar uzatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim (MEB) Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, OKS'de bazı adayların diploma notunun yanlış hesaplandığına ilişkin iddialar üzerine, "Hatalı giriş olan adayların puanları tekrar hesaplanıp sisteme girilecek. Diğer adayların puanlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacak" dedi.
 
Türkiye genelinde maksimum 500 hatalı not girişi olduğunu düşündüklerini söyleyen Aktürk, "Şimdiye kadar 100 hata düzeltme başvurusu oldu. Bununla ilgili il milli eğitim müdürlüklerine giriş hakkı veriyoruz. Dolayısıyla okuldan teyit alınarak değiştirme oluyor. Neden hatalı girildiğiyle ilgili her biri hakkında ayrı ayrı inceleme ve soruşturma da başlatılıyor" diye konuştu.
 
Yapılacak düzeltmelerin kesinlikle mağduriyete yol açmayacağını kaydeden Aktürk, "Yeniden bir puan hesaplaması yapmayacağız. Yalnızca hatalı giriş olan adayların puanları tekrar hesaplanıp sisteme girilecek. Yani diğer adayların puanlarında herhangi bir değişiklik yapılmayacak" dedi.
 
"Yeniden hesaplama yapılacak, onbinlerce insanın puanı değişecek" şeklinde şaibeler ortaya atıldığını çıkarıldığını ifade eden Aktürk, iddiaları yalanladı.
 
Adaylar sıralarını kaybetmeyecek
 
Aktürk, "Diyelim puanı yanlış hesaplanan bir aday yapılan düzeltmeden sonra 100'üncü sıraya yerleşti. Peki daha önce 100'üncü sırada olduğu açıklanan diğer adayın durumu ne olacak?" sorusu üzerine, "Zaten ilk başta müdür doğru girseydi o aday 100'üncü sırada olmayacaktı. Ama hatalı girişlerden dolayı öğrencilerimizi mağdur etmeyeceğiz, sırasını değiştirmeyeceğiz. Yani daha önce 100'üncü sırada olduğu açıklanan aday sırasını kaybetmeyecek. Yalnızca 100'üncü sırayı iki kişi paylaşmış olacak" dedi.
 
"Eğer ikisi de aynı okul için başvurup aynı şartları taşıyorsa zaten orada hangi prosedürün izleneceği bizim sistemimizde belli" diyen Aktürk, "Kılavuzumuzda iki adayın her şeyi eşit olursa nasıl bir yol izleneceği açıklanıyor ama böyle bir durumun olması da milyonda bir ihtimal" diye konuştu.
 
Bu konuda değişik illerden düzeltme başvuruları yapıldığını kaydeden Aktürk, "Bizi esas Ankara'daki bir okulda 12 öğrencinin puanının yanlış girilmesi harekete geçirdi. İstanbul'dan ve diğer illerden de bize ulaşanlar var. Bu belli olsun diye zaten ortaöğretim başarı puanlarınıda internette gösterdik" diye konuştu.