BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

OKSde büyük hata

OKSde, büyük skandal patlak verdi. Adayların diploma notu karıştı. Sonuç...

Abone ol

OKS’de “İlköğretim Başarı Puanı”nın sınav sonuçlarına yansıtılmasına ilişkin uygulama rezalete dönüşmek üzere. Ankara’da bir okulda 18 öğrenciden 16’sının diploma notunun, değerlendirmesi yapılırken yanlış girildiği ve sınav puanlarının yanlış hesaplandığı ortaya çıktı. Bu yanlışlık yüzünden bir öğrenci tam 40 bin sıra geriye düştü. Benzer hatanın binlerce öğrenciyi mağdur etmesinden korkuluyor

2009 yılında kaldırılacak olan OKS’de, büyük bir skandal patlak verdi. Ankara Gölbaşı Taşpınar İlköğretim Okulu’ndaki bir sınıfın OKS’ye giren 18 öğrencisinden 16’sının diploma notu, sınav değerlendirmesi yapılırken yanlış girildi. Öğrencilerin bazılarının diploma notu düşerken, bazıları da hak ettiği notun üstünde puanlar aldı.

Sayı binleri bulabilir

Taşpınar İlköğretim Okulu 8-A sınıfı öğrencisi Damla Ersan, “4.88” ortalama ile okul birincisi olurken, sınav puanının düşük olduğunu fark etti. Ersan, sınav sonuç belgesini ayrıntılı inceleyince, diploma notunun “2.63” olarak değerlendirmeye alındığını gördü. Hemen okula giden Damla Ersan, “Müdür bey tatilde, sonra gelin” yanıtını aldı. Damla’nın annesi Kiraz Ersan okulun kapalı olması nedeniyle yetkililere ulaşamadıklarını belirterek, “Savcılığa suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, binlerce öğrencinin diploma notunun yanlış girilmesinden endişe ediyor. Yani hatalı girişler, binlerce öğrencinin sınav sonucunu etkileyecek. Milli Eğitim Bakanlığı’na göre hata, okulların yanlış bildirimde bulunmalarından kaynaklanıyor. Bu sorun nedeniyle, yüksek puanlı öğrencilerin puanı düşerken, puanı düşük olanlar da yükselmiş görünüyor.

Bakanlık tarafından geçen yıl yapılan düzenlemeyle, öğrencilerin diploma notunun (İBP) sınav sonucunu yüzde 7 ila yüzde 15 oranında etkilemesine karar verildi. Böylece, okulunda diploma notu en yüksek olan öğrenciye yaklaşık 15 puan, diploma notu en düşük olan öğrenci de yaklaşık 7 puan verilmesi planlandı. OKS’de 1 puan dahi 7 bin kişiyi geriye atarken, yaklaşık 6 puan kaybeden Damla Ersan, 42 bin öğrenci geriye düşmüş oldu.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Her yıl ortalama 700-800 bin öğrencinin girdiği sınavda öğrencilere 100’er soru yöneltiliyor. 120 dakikalık sürede 100 soruyu yanıtlayan adaylar, okullarından gelen listelere göre belirlenen İlköğretim Başarı Puanı (İBP) eklendikten sonra net puanlarını öğreniyorlar. Öğrenciler, aldıkları puanların ardından tercih kılavuzlarında yer alan liselerden seçim yapıyorlar. Öğrenciler tercihlerini internet üzerinden tamamlayarak okullarına onaylatıyorlar. 1 puanın bile çok önemli olduğu sınavda, 1 öğrencinin bile sıralamasının değişmesi kendinden sonra gelen binlerce öğrenciyi etkileyebiliyor. Öğrenciler aldıkları puana, başvuru yapacakları ilde kaçıncı sırada olduklarına ve okulların kontenjanlarına bakarak 20 tercih yapıyor. Sisteme göre önce öğrencilere girdikleri sınavdan aldıkları puan bildiriliyor. Ardından tercihe göre yerleştirme yapılıyor.

MEB topu öğrenciye attı

MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci bu konuda okulları suçlayarak, bazı öğrencilerin diploma notlarının okullar tarafından bakanlığa yanlış gönderildiğini söyledi. Ekinci, sınava giren öğrencilere, “Diploma notlarınızın doğru olup olmadığını kontrol edin” uyarısında bulundu. Ekinci, okullardan gelen diploma notlarının sınav sonuçları için değerlendirilmeye alınması sırasında, “0.50, 1.20, 1.60” gibi diploma notlarıyla karşılaştıklarını belirterek, “Bu notla mezun olunamayacağını bildiğimiz için bunlara müdahale ettik. Bir kısmını düzelttik” dedi.