BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.399,21
HABER /  GÜNCEL

Oh be dedirtecek indirim

Günlerdir konuşuluyordu, yapılıp yapılmayacağı belli değildi. Erdoğan sonunda indirimi açıkladı. İşte ayrıntılar.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan günlerdir beklenen açıklamayı yaptı: Otomobil ve beyaz eşyada ÖTV iniyor.

Konut alımında ise KDV yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülüyor. Ama sadece üç aylığına...

Ayrıca k
aynak kullanımı destek fonu da 5 puan azalacak ve KOSGEB'e 75 milyon TL aktarılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hükümetin küresel ekonomik krize yönelik olarak aldığı tedbirleri içeren 4. paketi açıkladı.

Başbakan Erdoğan, partisinin Eskişehir Sıhhiye Meydanı’nda düzenlenen mitinginde, 4. ekonomik tedbir paketini şu sözlerle açıkladı:

HEDEF İÇ TALEBİ ARTIRMAK

*“Eximbank’ın sermayesini, 2008 yılında yapılan 500 milyon liralık artırıma ilaveten 500 milyon daha arttırıyoruz.

*İç talepteki durgunluğu canlandırmaya yönelik olarak, tüketici kredilerinin maliyetini, tüm sektörleri kapsayacak şekilde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu’nu yüzde 33 oranında azaltıyor, yani 5 puan düşürüyoruz.

*Küçük ve orta boy işletmelerimizin düşük faizli kredi kullanmasını sağlamak amacıyla bütçeden KOSGEB için öngörülen ödeneğe 75 milyon TL, yani 75 trilyon ilave yapıyoruz, böylece 275 trilyona çıkarıyoruz.

*Tarım ürünleri başta olmak üzere ihracatçımızın rekabet gücünün arttırılması amacıyla Destekleme Fiyat İstikrar Fonu’na bütçeden ayırdığımız kaynak 75 trilyon... Bu ilave ile 575 trilyona çıkıyor.

OMOTOBİLE ÖTV KONUTA KDV İNDİRİMİ

*Konut sektörünün içinde bulunduğu durgunluğun aşılmasına yardımcı olmak amacıyla yeni konutların satışından alınan yüzde 18’lik KDV’yi üç ay süreyle yüzde 8’e indiriyoruz. Yani ev alacak olanlar, konut alacak olanlar bu üç ay içerisinde bulsunlar, alsınlar... Ve yüzde 18 KDV ödemeyecek, yüzde 8 ödeyecek.

*Dünyada olduğu gibi ülkemizde de krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında otomotiv geliyor. Araçlardan alınan ÖTV’ye üç ay süreyle indirim getiriyoruz.

*Bu yıla mahsus olmak üzere, sanayide uygulanan indirimli gece tarifesini hafta sonları ve diğer resmi tatil günlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırıyoruz.

*Beyaz eşya ve elektronik eşyada uygulanan ÖTV’yi de üç ay süreyle indiriyoruz. Buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, vesaire
... ”

Başbakan Erdoğan, bütün bu tedbirlerin Türkiye’ye ve millete hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, bu tedbirlerin, başta KOBİ’ler olmak üzere esnafı, çiftçiyi, ihracatçıyı ve tüm milleti önemli ölçüde rahatlatacağını da söyledi. Başbakan Erdoğan, “Gerektiğinde yeni tedbirleri de alacağız” dedi.