BIST 10.392
DOLAR 32,47
EURO 34,92
ALTIN 2.409,68
HABER /  SPOR

Oğuz Sarvandan şok sözler

Eski hakem Oğuz Sarvan, 2001-2002'deki G.Saray'ın bir maçı ile ilgili şok sözler söyledi.

Abone ol

Milliyet, İtalya'da şike skandalının ortaya çıkmasına yol açan hakem yöneticisi - kulüp idarecisi, hakem - hakem yöneticisi ilişkilerinin Türkiye'deki çarpıcı örneklerini, FIFA kokartlı eski hakem Oğuz Sarvan'ın ağzından gündeme getiriyor.

Her gün yeni bir şike ve bahis iddiasının ortaya atıldığı ortamda hangi hakemin hangi maç için pazarlık yaptığını, hangi kurul üyesinin maçın devre arasında hakemi arayarak talimat verdiğini, hangi gözlemcinin soyunma odasına inerek üst düzey bir federasyon yöneticinin "küfürlerini" ilettiğini, hangi organize suç örgütü liderinin il dernek seçimine çelenk gönderdiğini, aktif hakemliği sürerken ikinci ligde maç bağlantısı yapan hakemin kim olduğunu hayretler içinde okuyacağınız bu yazıya konu olan şahıslar, Türk Ceza Kanunu gereği isim ve soyadlarının başharfi konularak anılacaktır.
Gündeme getirdiği olayların sonuna kadar arkasında duracağını ve başta Devlet Bakanı Mahmet Ali Şahin ile Cumhuriyet savcıları olmak üzere mahkemelerde de aynı ifadeleri tekrarlayacağını söyleyen FIFA kokartlı eski hakem, "İtalya'da düğüm hakem yöneticilerinin kulüplerle diyaloğu sonucu çözüldü. Türkiye'de kanayan yara hakem camiasıdır. Burada töhmet altında kalan onlarca insan var. Soruşturulduğu takdirde çürük elmalar ayıklanacak ve camianın adı temize çıkacakır. Benim tek isteğim bu tip insanların artık aramızdan atılmasıdır" görüşünü dile getirdi.

İşte 3.5 yıl önce kokartıyla birlikte hakemliğe veda eden, yaşadıklarını anlatmaktan çekinmeyen ve Türk futbolunda temiz bir dönem başlaması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini söyleyen Oğuz Sarvan'dan bugüne dek duyulmamış iddialar:

"Bundan sonra bizim söylediklerimizin takibini savcının veya sayın bakanın yapması gerekir. Anlatacaklarımın tamamı bilinen ancak dile getirilemeyen konular. Uzun yıllar Türk futboluna hizmet etmiş bir FIFA hakemi olarak büyük rahatsızlık duyuyorum ve kamuoyunun bunları öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. Sözünü ettiğim maçlarda hakem, gözlemci, federasyon yönetici arasında geçen diyalogların günü ve saati bellidir. Mahkeme kanalıyla telefon trafiğinin belirlenmesi halinde kimlerin bu işlerin içinde olduğu kanıtlanacaktır."

"B.U'nun 2001-2002 sezonunda yönettiği bir maç var. 24. haftada Galatasaray ile Gençlerbirliği arasında. İlk yarı 1-1 berabere bitiyor. Galatasaray maçın hakemin yönetiminden memnun değil. Üst düzey bir federasyon yöneticisi gözlemciyi telefonla arıyor ve hakemi "Söyle o herife adam gibi maç yönetsin. Yoksa ....." diyor. Gözlemci de çaresiz soyunma odasına inerek talimatı hakeme aktarıyor. Maçın ikinci yarısında Galatasaray kalecisi Mondragon, Cafer ile girdiği bir pozisyon sonrası rakip takım oyuncusunu tokatlıyor. Kolombiyalı kaleci kırmızı kart görmesi gerekirken hakem sarı kartını Cafer için kullanıyor."

M.Ç.'nin yaptıkları
"Kısa bir zaman önce mesleği bırakan bir hakem var. Şimdi yine ortalarda. Hakemlerin katıldığı pikniklere gidiyor, onlarla yakın diyalog içinde oluyor. Bu şahıs 2003-2004 sezonunda henüz hakemliği devam ederken sahneye çıkıyor. O zaman da federasyon yöneticileriyle arası çok iyi. Adı malum M.Ç.

Manisaspor o sezon ikinci ligde. Mustafa Denizli de teknik direktörü. O hafta Karşıyaka ile maçları var. MHK maçın hakemini açıklıyor. M.Ç. hemen telefona sarılıyor ve hakeme "Bak seni Karşıyakalı biliyorlar. Dikkatli ol" diyerek ters yönlü doldurmaya çalışıyor. Allah'tan maçın hakemi çok düzgün bir çocuk, etkilenmeden çıkıyor yönetiyor maçını, kimse şikayetçi değil.
M.Ç. bu kez bir kupa maçından on gün önce yine Karşıyaka teknik direktörünü arıyor ve "Kupa senin için önemli değildir. Manisa ligden koptu ya senin maçına A.Ş. gelecek" diyor.

Hakikaten o maça A.Ş atanıyor. Ancak duman ediyor maçı. Karşıyaka aleyhine kırmızı kartlar veriyor."

"2003-2004 sezonunda oynanan Diyarbakırspor - Beşiktaş maçında MHK üyesi devre arasında dördüncü hakemi arayarak siyah-beyazlı takım aleyhine verilen gol kararının yanlış olduğunu ve yardımcı hakemin uyarılması gerektiğini bildiriyor. O da soyunma odasına giderek kendisine iletilen talimatı yardımcı hakem S.G'ye aktarıyor.

Ertesi gün dördüncü hakemi arayan kurul yöneticisi beni aradı ve uyarının MHK başkanının talimatı üzerine yapıldığını, kötü niyet taşımadığını söyledi."


O dönem arama çok sıktı
"Maçın hakemlerinin MHK yöneticileri tarafından aranması o dönem çok sıktı. Ben sohbet toplantılarında onları uyarıyordum. Hatta birinde bana "Hocam ne olacak, biz de devre arasında arkadaşlarımızı arıyoruz, birşey var mı diye soruyoruz" deyince bunun sakıncalarını anlattım. Çocuk çok sıkışınca "Ama ben hep üst düzey hakemlerle çıkıyorum maçlara. On tanesinden dokuzu ya başkan B.Y'u ya diğer kurul üyelerini arıyorlar" dedi. Elbette hepsi yapmıyor bunu. Kendisinden duydum, mesela bir maçın devre arasında o zaman hakemliği devam eden M.T.'ye gelmiş gözlemcisi M.G. Bizim M.T kendisini terslemiş göndermiş."

Hakemliğin geleceği için
"Bu M.Ç. iki sene önce bir Süper Lig hakemi arkadaşa "Sen hep Fenerbahçe-Beşiktaş maçlarına çıkıyorsun. Eğer kabul edersen ben organizasyonunu yapayım" demiş. Bu işlerle ilgili. O arkadaşımız sert bir şekilde tavrını koymuş. Karşılığını vermiş. Eğer bir soruşturma başlatılırsa o da mahkemeye gelir ve yaşadıklarını anlatır. Ben böyle bir soruşturmanın hakemliğin geleceği açısından çok önemli olacağına inanıyorum."
"FFHGD'nin Kocaeli seçimleri sırasında iki aday çekişiyor. Biri MHK başkanının adayı, diğeri tanımadığım biri. Doğal olarak arkasına kurul desteğini alan genç kazanmış. Yerel gazeteler ertesi gün kurul başkanı aleyhine yayına başlamış. O da kaybeden adayın yaptığı sanıp telefon açmış. Tehdit etmiş, bacağından vurdururum seni demiş. Çocuk konuşmaları kayda almış. Gerekirse hepsini mahkemeye verecek.

Unutmadan o dernek toplantısına gönderilen en büyük çelenk S.P'ninmiş. (Organize suçlardan yükümlü çete başı)"

Maç 3-1 bitmişti

Bu sezonda Galatasaray ile Fenerbahçe şampiyonluk yarışı yaptı ve sarı-kırmızı ekip üç puan farkla ipi göğüsledi. Söz konusu maçın ilk yarısında Galatasaray 5. dakikada Arif'in golüyle öne geçti. İsmail Güldüren 38. dakikada Gençlerbirliği lehine verilen penaltıyı golü çevirdi. Galatasaray 76. dakikada Ümit Karan, 80. dakikada Serkan'ın golleriyle maçı 3-1 kazandı.

Soruşturma açılmıştı

Beşiktaş sezonun ilk yarısında en yakın takipçisine 11 puan fark atmışken ikinci yarıda adeta döküldü ve sezonu 62 puanla üçüncü sırada bitirdi. Siyah-beyazlıların İstanbul'da A.Sebatspor 2-0 ve Ç.Rizespor'a deplasmanda 1-0 yenildiği maçlardan sonra üzerine Şike Tahkik Kurulu soruşturma başlattı ancak herhangi bir sonuç alınamadı. Bursaspor 40 puanla küme düştü.