BIST 10.056
DOLAR 32,37
EURO 34,68
ALTIN 2.419,34
HABER /  GÜNCEL

Öğretmenin gözü Başbakanlık'ta

Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yükselme Yönetmeliği'ni Başbakanlık'a gönderdi. Buna göre öğretmenlerin maaşlarında düzeltme öngörülüyor.

Abone ol

Yeni eğitim öğretim yılı başlamadan yapılması planlanan Öğretmenlik kariyer sınavında, adaylara Türkçe, genel kültür, pedegojik formasyon, milli eğitim mevzuatı ve eğitim sistemi ile ilgili temel bilgiler sorulacak.

Doktora yapanlar, sınavla başöğretmen olacak

Kariyer sınavında öğretmenlere katsayısı en yüksek olan sorular ise pedegojik formasyondan gelecek. Alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans eğitimi tamamlamış öğretmenler uzman öğretmenlik, doktora öğrenimini tamamlamış olan öğretmenler ise başöğretmenlik sınavlarından muaf tutulacak. Söz konusu düzenleme, öğretmenlere emeklilikte maaş artışı sağlamıyor. Uygulamanın yürürlüğe girmesi ile uzman öğretmenlerin maaşlarında 70 YTL, başöğretmenlerin maaşlarında ise 140 YTL'lik bir iyileşme olması öngörülüyor.

MEB Personel Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı yönetmeliğe göre, öğretmenlik adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve baş öğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.

Kariyer sınavı yılda bir defa

Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı yılda bir defa olmak üzere ÖSYM tarafından yapılacak. Sınava, merkezi sistem ile çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerle uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için ayrı ayrı olmak üzere Türkçe, genel kültür, pedegojik formasyon, milli eğitim mevzuatı ve eğitim sistemi ile ilgili temel konulardan oluşacak.

Kariyer sınavına başvurularda lisans mezunu öğretmenlerden, uzman öğretmenlik için 7 yıl, başöğretmenlik için uzman öğretmenlikte 6 yıl kıdemi bulunma şartı aranacak. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte, adaylık dönemi hariç öğretmenlikte en az 13 hizmet yılını dolduran öğretmenlerden ilk defa yapılacak uzman öğretmenlik sınavını kazananlar, bir defeya mahsus olmak üzere uzman kıdem şartı aranmayacak.

Haber: Yakup Bulut
Kaynak: