BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.402,15
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Öğrenci yurtları için meclis araştırması

CHP, üniversite öğrencilerinin yurt sorununun çözülmesi, yurtların mevcut sorunlarının tespit edilerek bunların ortadan kaldırılması amacıyla meclis araştırması istedi.

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşları TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Önergenin gerekçesinde, Türkiye’de ailelerinin ikamet ettiği illerden farklı illerdeki üniversiteleri kazanarak, öğrenimlerini sürdürecek olan öğrencilerin kalacak yer konusunda ciddi sorunlar ile karşılaştığı belirtilerek, yurt kapasitelerinin ihtiyacı karşılamaması, yurtların çağın gerekliliklerine uygun hale getirilememesi sonucu ailelerin yüksek maddi külfetlerin altına girdikleri ifade edildi.

Türkiye’de milyonlarca üniversite öğrencisi olmasına rağmen Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait Devlet yurtlarının öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayamadığı kaydedilen gerekçede, bu yurtlara giremeyen öğrenci ailelerinin, maddi külfeti yüksek olan özel yurtlara veya dernek, vakıf vb. yurtlara yönelerek ciddi riskler aldıkları belirtildi. Üniversite öğrencilerinin ailelerinin çoğunluğunu emekli ailelerin oluşturduğuna dikkat çekilen gerekçede, “AKP iktidarının emekli yurttaşı adeta 2. sınıf vatandaş olarak görmesi sonucunda ağırlaşan hayat şartlarıyla mücadele eden ailelere yeni bir darbede çocukları üzerinden vurularak özel yurtlara yönlendirilmekte ve aileler ile birlikte çocuklar büyük maddi krizler yaşamaktadır” denildi. Dernek, vakıf vb. yurtlara yönelen öğrencilerin ise adeta sıkı yönetim uygulamaları ile tanıştığı, devlet yurtlarına girmeyi hak kazanan öğrencilerin de içerisinde “insan unsuru içermeyen” zor şartlarda hayatlarını sürdürdükleri belirtilen gerekçede şöyle denildi:

“Birçok yurtta sıcak su bulunmamakta veya belirli saatlerde verilmekte, çağımızın olmazsa olmazı olan internet bağlantıları bir yana bilgisayar dahi bulunmamakta, yurt odalarında kapasitelerinin üstünde öğrenci barındırılarak adeta cezaevi koşulları yaşatılmakta ve bu sorun ile birlikte bir çok hijyen temelli sağlık sorunları ile boğuşulmaktadır. Ülke geleceğimizi emanet edeceğimiz gençler cezaevi koşullarında tutsaklık duygularıyla büyütülmekte ve sağlıksız koşullarla baş başa bırakılarak sağlıklarıyla oynanmaktadır. Dolayısı ile öğrencilerimizin yurt sorununu çözmek, yurtların mevcut sorunlarını tespit ederek bu sorunları ortadan kaldırmak, Ülke geleceğimizi emanet edeceğimiz geleceğin ülke yöneticilerine sağlıklı, huzurlu ve rahat koşullarda öğrenim hayatlarını sürdürmeleri için Anayasamızın 98’inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğünün 104 üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarımızla arz ederiz.”