BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.389,83
HABER /  GÜNCEL

Oğlumun yanına başım dik gideceğim

12 Eylül darbesini yapanlara açılan tarihi soruşturma, en çok idam sehpasına gönderilen gençlerin ailelerini sevindirdi.

Abone ol

Kenan Evren'in 'bir sağdan, bir soldan' formülüyle asılan ilk ülkücü Mustafa Pehilvanoğlu'nun babası Necmi Pehlivanoğlu, "30 yıldır kanadı kırıp garip bir bülbül gibi yaşadık. 30 yıldır oğlumun mezarına her hafta gidiyorum. Gözyaşı döküyorum. Kenan Evren'in yargılanacağını duyduğumda, o gün oğlumun mezarının başında ilk kez ağlamadım. Artık oğlumun yanına gönlüm huzur dolarak, başım dik gideceğim" dedi

Ankara Balgat'ta, 10 Ağustos 1978 gecesi teravih vakti, mahalledeki 5 kahvehane kimliği belirsiz kişilerce tabancalarla tarandı, 5 kişi hayatını kaybetti. Tarihe 'Balgat katliamı' olarak geçen bu olayda, sol görüşlülere ait üç kahvehanede 3, ülkücülere ait iki kahvehanede de 2 kişi hayatını kaybetti.

Olayın sorumlusu olarak ise katliamın gerçekleştiği saatlerde Balgat'ta bulunan evlerinin yanında bulunan camide, terahvih namazı kılmaya hazırlanan Mustafa Pehlivanoğlu gösterildi. Yanında babası ve cami cemaatinin önde gelenlerinin olduğu sırada ansızın polis baskın yaparak Teravih namazına başlamak üzere olan ne kadar genç varsa toplandı. O gençlerden biri de hiçbir şeyden haberi olmayan Mustafa Pehlivanoğlu'ydu.

Polise gerekçe sorulduğunda söyledikleri tek söz 'ihbar var' oldu. 22 yaşındaki Mustafa Pehlivanoğlu yargısız infaza tabi tutularak kahvehane tarama olayı ile suçlanarak tutuklandı. 12 Eylül darbesinin ardından kurulan sıkıyönetim mahkemesi, Pehlivanoğlu'nu jet hızıyla idam ettirdi.

30 YILLIK DİLEKLERİ GERÇEK OLDU

12 Eylül'de idam edilen ilk ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu'nun acılı babası Ahmet Necmi bugün 85, anne Zeynep Pehlivanoğlu ise 79 yaşında. Her ikisinin de en büyük dileği suçsuzluğu ispatlanmasına rağmen oğullarını darağacına götüren sürecin sorumlularından hesap sorulmasıydı. O dilekleri oğullarının idamından 30 yıl sonra gerçeğe dönüştü. Önce 12 Eylül referandumuyla, darbecileri koruyan düzenlemenin kaldırıldı. 3 gün önce de başta başı Kenan Evren olmak üzere cuntacılar hakkında soruşturma başlatıldı.

YARGILANMASI BİZİ MUTLU EDECEK

Baba Pehlivanoğlu, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını gördüğü için Allah'a şükrettiğini belirterek "Ben 85 yaşındayım, 30 yıldır bu konuda çok şey söyledik ama bu zamana kadar hiçbir şey görmedik. Ama çok şükür bu günleri de gördüm. Bilhassa oğlumu suçsuz yere darağacına gönderen cuntanın başındaki Kenan Evren'in yargılanacağını bilmek beni daha çok mutlu etti" dedi.

ANNESİ ÜZÜNTÜDEN KÖTÜRÜM OLDU

30 yıl boyunca oğlunun acısını yüreğinde hissettiğini söyleyen Pehlivanoğlu "Nasıl bize o dönem evlat acısıyla işkence yapıldıysa darbecilerinde şimdi yargı yoluyla aynı işkenceleri yaşamasını istiyorum. 30 yıldır annesiyle beraber ağladık. Gözlerimizin yuvası kan oldu. Hamınım oğlumun açısına dayanamadı, kötürüm oldu evde yatıyor. Bu zamana kadar kimse bizi hatırlamazdı. Bizler 20 yaşında fidan gibi çocuklarımızı toprağa verdik. Onun için ben şahsen Kenan Evren'in yargılanmasından zevk duyacağım. Giden geri gelmez ama acılarımız bir nebzede olsa azalacak" şeklinde konuştu.

MASUMİYETİNİ BAŞBAKAN İSPATLADI

Acılı baba Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Eylül Referandumu öncesi Meclis'te oğlunun kendilerine yazdığı veda mektubunu okumasının kendilerine güç verdiğini belirterek şöyle konuştu: "O an bizi çok gururlandırdı. Oğlumun suçsuz olarak idam edildiği o zaman teyit edilmiş oldu. 30 sene derdimizi anlatamadık kendi çevremiz bile bizlere inanmadı. Ama sağ olsun başbakanımızın Meclis'te konuşması ve mektubu okuması bize büyük bir güç verdi. Suçsuz olduğu ispat edildi. Bunu hem Türkiye hem de dünya basını Meclis'te dinledi. Bundan dolayı Başbakan'a müteşekkirim. Allah ondan razı olsun."