BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,57
ALTIN 2.377,49
HABER /  GÜNCEL

ABD devleti krizden son anda döndü

Kongre, federal kurum ve devlet dairelerinde hizmetlerin durmasına yol açacak olan bütçe uzlaşmazlığına çözüm buldu.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bütçe krizi son anda varılan ara anlaşmayla son buldu.

Resmi kurumları felce uğratabilecek olan anlaşmazlık, uzlaşmaya varmak için gereken sürenin dolmasına bir saat kala giderilebildi.

Uzlaşmaya varılamasaydı federal bütçe fonlarının devlet hizmetlerinin askıya alınacak, bir çok resmi kurum işlemez hale gelecekti.

Anlaşmaya varılamazsa bütçe kullandırılmayacağı için yaklaşık 800 bin devlet çalışanının iş bırakması ve acil hizmet vermeyen pek çok daire ile ulusal park ile müzelerin kapanması gerekecekti.

Obama'nın açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmaya varılmasından dakikalar sonra Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi milletvekillerinin tavizleri sonucunda bütçe anlaşmasına varıldığını ve bu sayede federal hükümetin felce uğramasının önlendiğini söyledi.

Her iki partinin liderlerine anlaşmaya varılmasından dolayı teşekkür eden Obama, anlaşmanın, ABD'nin bütçe tarihindeki en derin harcama kesintilerini içerdiğini kaydetti.

Obama, harcamalardaki bazı kesintilerin "can yakıcı" olduğunu, ancak öncelik verdikleri projelerin korunduğunu ifade etti. Anlaşmaya varılmasından dolayı keyifli olduğu gözlenen Obama, "Yarın, Washington Anıtı ve tüm federal hükümetin açık olacağını duyurmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Reid de, varılan anlaşmayı "tarihi" olarak niteledi.

Bütçe krizi ve siyasi gerilim

Senato'daki Demokratların lideri Harry Reid, Cumhuriyetçi kanatta yer alan Çay Partisi hareketini bütçe görüşmelerini kendi ideolojik gündemlerini dayatmak için kullanmakla suçladı.

Çay Partisi destekçilerinin etkisiyle, Cumhuriyetçiler önerilen bütçede ek kesintiler yapılmasını istiyordu.

Demokratlar kesintiler konusunda geri adım attı, ancak muhalefeti her ödün ardından yenilerini istemekle suçladılar.

Cumhuriyetçiler tarafından talep edilen kesinti tutarı 61 milyar doları buluyor.

Ancak Beyaz Saray tarafların 33 milyar dolar kesinti gibi bir orta noktada buluşmasını istiyordu.

Sonunda devlet hizmetlerinin sekteye uğramaması için 38 milyar dolar uzlaşmaya varıldı.

Bu ara anlaşma 30 Eylül'e kadar geçerli olacak ve bu süre zarfında daha kapsamlı bir bütçe planı üzerinde görüşmeler sürecek.

1870'de geçirilen bir yasaya göre bütçe onaylanmamışsa, olağanüstü bir hal olmadığı sürece, federal hükümet faaliyetlerini sürdüremiyor.

Ülkede bu gibi bir durum en son 1995'te yaşandı.

Carter ve Reagan iktidarları döneminde ise devlet kurumları 10 kez faaliyetlerini askıya almak zorunda kaldı.

Ulusal güvenlik, hava trafiği, yataklı hasta bakamı, acil servis, afet yardımı ve elektrik gibi hizmetler ise bu kapsamın dışında görülüyor.