BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ODTÜde Perinçek arbedesi

Doğu Perinçek'in ODTÜ'de konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda arbede yaşandı.

Abone ol

İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in ODTÜ'de konuşmacı olarak katıldığı ''Kemalist Devrimin Düşünsel Kaynakları'' sempozyumunda arbede yaşandı.

ODTÜ Tarih Bölümü, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Bilim, Ütopya
Kooperatifi tarafından düzenlenen sempozyum, ODTÜ Mimarlık Fakültesi
amfisinde yapıldı.

Sempozyumdaki konuşmalar sırasında karşıt görüşlü olduğu öğrenilen
bir grup, yüksek sesle konuşmaları üzerine sessiz olmaları konusunda
görevlilerce uyarıldı. Tartışmanın büyümesi üzerine grup salondan çıkarılmak istendi. Grup salondan çıkarılırken yaşanan arbede nedeniyle konuşmalara bir süre ara verildi.

Karşıt görüşlü grup dışarıya çıkarken amfinin camlarını taşlar, sopalar ve sandalyelerle kırdı. Burada yeni katılımların ardından grup, ''Faşizme karşı omuz omuza'', ''ODTÜ faşizme mezar olacak'' şeklinde sloganlar attı.

Daha sonra amfi önünde güvenlik önlemi alan jandarma, grubun amfiye girişini engelledi. Ancak grup amfinin camlarını taşlarla kırmayı sürdürdü. Bunun üzerine takviye birlik isteyen jandarma, amfi önünde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Salondakiler ile dışarıdakiler arasında sözlü sataşmalar olurken, atılan taşlarla bir jandarma yüzünden yaralandı. Bunun üzerine jandarma ellerinde sopalarla bekleyen grubu amfinin biraz daha ilerisine püskürttü. Gruba müdahale için, olay yerine daha fazla jandarma sevk edilmesi bekleniyor.

-PERİNÇEK'İN KONUŞMASI-

Perinçek, sempozyumda yaptığı konuşmasında, ''Kemalizmin Türk devriminin yaptığı işler olduğunu, bir kuramla doktrinle ifade edilmediğini'' söyledi.

Jöntürklerin Kemalist devrimin öncüsü, Kemalizmin de onun tamamlayıcısı olduğunu ifade eden Perinçek, 19. ve 20. yüzyıl boyunca süren Türk devriminin 200 yıl boyunca kapitalizm ve emperyalizme karşı mücadele ettiğini söyledi.

Bu sırada salonun yan camlarına taş atılması üzerine Perinçek, ''Arkadaşlar bir şey olmaz'' diyerek, panikle ayağa kalkan dinleyicileri sakinleştirdi.

Kemalizm üzerindeki ''Sovyet etkisi''ne de değinen Perinçek, bunun 1937 Anayasasında halkçılık, devletçilik ve devrimcilik olarak yerini bulduğunu anlattı.

Liberalizmin Türkiye'nin devrimle kazandığı her şeyi kaybettirdiğini savunan Perinçek, Türkiye'nin tarikatlara, cemaatlere, etnik gruplara bölünmek istendiğini ileri sürdü.

Perinçek, ''Türkiye için var olmak, milletini çağdaş ufuklara ilerletmek, ancak Türk devrimiyle olur'' dedi.

Türkiye'de Kemalist devrim yeniden canlandırılmazsa Türk milletinin vatansız ve devletsiz kalacağını ifade eden Perinçek, ''Bizim bugün Kemalist devrimi önyargılarımızı bırakarak anlamamız, üniversitelerde camları, çerçeveleri kırmadan, sandalyeleri fırlatmadan tartışmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Dr. Ali Nejat Ölçen de ''Kemalizmin diyalektiği'' başlıklı sunumunda, Kemalizmin 1930'lara kadar karşıt bir görüş çıkmadığı için ideolojiye dönüşmediğini söyledi. Küreselleşme ilmi ve etnik çatışma ve sanayileşme gibi etkenler karşısında Kemalizmin bugün bir ideoloji olarak tanımlanabileceğini ifade eden Ölçen, ''Kemalizm bugün küreselleşme karşısında mazlum ülkelerin savunucusu olacaktır'' dedi. Prof. Dr. İhsan Güneş ile Yrd. Doç Dr. Cüneyt Akalın da sempozyumda birer konuşma yaptılar.