BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,82
ALTIN 2.433,96
HABER /  MEDYA

Öcalan ve HDP'nin Hakan Fidan üzüntüsü

Radikal gazetesi yazarı Ezgi Başaran, Hakan Fidan'ın istifasının çözüm sürecini nasıl etkileceğini değerlendirdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Radikal gazetesi yazarı Ezgi Başaran, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifasının çözüm sürecine nasıl yansıyacağını köşesine taşıdı.

Abdullah Öcalan'ın Hakan Fidan'ın kararına ilişkin kendilerine bir açıklama yapmadığını belirten Pervin Buldan, üzüntüsünü dile getirdi: "Şahsen ben Hakan Bey’in görevinde kalmasını isterdim çünkü belirli bir güven oluşmuştu. Öcalan, Hakan Bey’e çok güvendiğini birkaç kez belirtmişti."

Herkesin şaşırdığı bu istifaya çözüm sürecinin baş aktörlerinin pek şaşırmadığına belirten Ezgi Başaran, "Çünkü yeni kabine kurulurken Fidan’ın siyasete dışişleri bakanı olarak katılma isteğini, bu isteğin Erdoğan’dan döndüğünü fakat Fidan’ın genel seçimler için yeniden sahneye çıkacağını biliyorlardı. Bu konuşuluyordu. Fakat 'Erdoğan’a rağmen' bu adımı atacağını tahmin etmemişlerdi" dedi.

ÖCALAN HAKAN FİDAN'A ÇOK GÜVENİYORDU

HDP milletvekili Pervin Buldan’la konuştuğunu belirten Ezgi Başaran, Buldan'ın “Öcalan’la son görüşmemizde bize böyle bir ihtimalden söz etmemişti. O gün biliyor muydu emin değilim. Şahsen ben Hakan Bey’in görevinde kalmasını isterdim çünkü belirli bir güven oluşmuştu. Öcalan, Hakan Bey’e çok güvendiğini birkaç kez belirtmişti. Ama ben, istifa etti diye sürecin aksayacağını düşünmüyorum” dediğini aktardı.

"Peki neden? Neden aksamaz?" sorusunu ise Sırrı Süreyya Önder’e soran Ezgi Başaran'ın aldığı yanıt şöyle:

“Sonuç itibariyle çözüm süreci devlet ve Öcalan arasında yürütülüyor. Kişilerden çok kurumlar önemlidir. Onun yerine gelecek kişi ve Kamu Güvenliği Teşkilatı Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu da bu görevi pekala ifa edebilir. Ayrıca bir süredir MİT’in süreçteki aktif görevi azalmıştı. Heyet olarak İmralı’ya gidiş sıklığımıza bakarak da bunu anlayabilirsiniz. Eskiden önce MİT heyetiyle görüşüyorduk, sonra biraz siyasilerle görüşüyorduk, sonra İmralı’ya gidiyorduk. Şimdi öyle değil. Bir süredir süreç daha çok siyasilerle yürüyor ve yürümeye devam edecek.”