BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,79
ALTIN 2.440,38
HABER /  GÜNCEL

Sharia4Belgium davasında karar günü

Belçika'dan Suriye'ye cihatçı gönderen gruba bağlı olmakla suçlanan 46 zanlının davasında bugün karar açıklanacak. Savcılık, Sharia4Belgium (Belçika'ya Şeriat) adlı grubun IŞİD gibi örgütlere yeni militanlar bulduğunu belirtiyor.

Abone ol

Belçika'dan Suriye'ye cihatçı gönderen gruba bağlı olmakla suçlanan 46 zanlının davasında bugün karar açıklanacak.

Savcılık, Sharia4Belgium (Belçika'ya Şeriat) adlı grubun IŞİD gibi örgütlere yeni militanlar bulduğunu belirtiyor.

Bugünkü oturuma, suçlanan kişilerden yalnızca 8'i katılacak. Aralarında 21 yaşındaki Brian De Mulder'in de bulunduğu diğer zanlıların Suriye'de bulundukları veya ölmüş oldukları belirtiliyor.

Yetkililer 350 dolayında Belçikalının Suriye ve Irak'a gitmiş olduğunu kaydediyor. Bunun Avrupa kapsamında en yüksek oran olduğu belirtilmekte.

Avrupa güvenlik yetkilileri Suriye ve Irak'tan dönen cihatçıların iç hedeflere saldırı düzenleyebileceğinden kaygılı.

Antwerp kentinde yapılan ve bu konudaki en kapsamlı duruşma olarak nitelenen davada yargılanan en önemli isimlerden biri, artık faaliyet göstermeyen Sharia4Belgium grubunun ele başlarından Fuad Belkacem.

Suriye'ye yabancı militan göndermekle suçlanarak 15 yıl hapis cezasına çarptırılması istenen Belkacem, hakkındaki suçlamayı reddediyor.

Davada öne çıkan bir diğer isim de, Jejoen Bontinck. Zanlı, babası Dmitri'nin Suriye'ye gidip oğlunu bularak Belçika'ya geri getirmesiyle manşetlere çıkmıştı.

Halen 20 yaşında olan Bontinck, 4 yıl hapis cezası istemiyle yargılandı ama duruşmada ayrıca savcılık tanığı olarak da dinlendi. Bontinck ailesi, örgütün ergenlik döneminde çeşitli sorunlar yaşayan gençleri hedef aldığını, Jejoen'in de kız arkadaşından ayrıldıktan sonra Sharia4Belgium örgütü üyelerince yetiştirildiğini ve bir güvenlik tehdidi oluşturmadığını savunuyor.

Belçika yetkilileri Suriye'ye savaşmaya giden Belçikalıların yüzde 10'unun Sharia4Belgium örgütüyle ilişkili olduğunu tahmin ediyor.