BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.505,94
HABER /  GÜNCEL

Öcalan ve BDP'liler duymasın

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Irak ziyareti pek çok açıdan ilklere ve şaşırtıcı gelişmelere sahne oldu.

Abone ol

Bir dönem Almanya'da sürgünde Kürt Parlamentosu'nda başkanlık yapan Kaya, Başbakan Erdoğan'a övgüler yağdırdı. Öcalan ve PKK'yı stalinist politika izlemekle suçlayan Kaya, Kürtlerin liberal bir partiye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ı Erbil'de karşılayanlar arasında 17 yıldır Türkiye'den uzakta yaşayan kapatılan DEP'in Genel Başkanı Yaşar Kaya da vardı.

Kaya, hem Erdoğan'ın ziyaretine dair izlenimlerini hem Türkiye’de Kürt sorunu konusunun dışarıdan nasıl göründüğünü Radikal gazetesine anlattı.

KÜRTLERİN LİBERAL PARTİYE İHTİYACI VAR

Ayrıca Türkiye’ye dönebildiği takdirde aktif politika yapmak istediğini söyleyen Kaya, “Kürtlerin, yüzü batıya dönük liberal bir partiye ihtiyacı var” diyerek ilk ipuçlarını da verdi.

Başbakan Erdoğan’ın Erbil ziyaretini “tarihi” olarak değerlendiren Yaşar Kaya, şunları söyledi:
“Başbakan’la görüşemedim. Programı çok yoğundu. Ancak tebrik etmek isterim. Konuşmasında da artık inkâr siyasetinden Türkiye’nin vazgeçtiğini, kardeşlik ve demokrasinin iki tarafı güçlendireceğini anlattı. Herkes çok memnun oldu.”

AK PARTİ İKTİDARINDA MÜTHİŞ GELİŞMELER VAR

Erdoğan’ın Irak Kürdistanı’nda pozitif bir etki yarattığının altını çizen Kaya, “Türkiye Kürtlerinin nezdinde aynı pozitif etkiye sahip mi” sorumuza ise “İktidarı döneminde müthiş gelişmeler var” diye cevap verdi. Kaya şöyle konuştu: “Şimdiye kadar Kürtler inkâra uğramıştı. Şimdi herkes Kürt meselesini rahatça konuşuyor. Eskiden bundan bahsedenin sonu hapishaneydi. Ergenekon duruşmalarından sonra Türkiye’de artık kimsenin askeri darbeye cesaret edemeyeceği de görülüyor.”

HÜKÜMET KÜRT İNKARINDAN VAZGEÇMİŞ DURUMDA

Hükümetin TRT Şeş’i açmasının da önemini vurgulayan Yaşar Kaya, “Bu hükümet Kürt inkârından vazgeçmiş durumda” dedi. Kaya, diyasporadaki Kürtler olarak dönebildikleri takdirde açılım sürecine yardımcı olabileceklerini söyledi:

“TV’lerde Kürtler adına laf edenlerin hemen hiçbiri yakından uzaktan ilgisiz insanlar. Ömrünü vermiş, hapis yatmış bizler varız. Biz Türkiye’de olsaydık açılım dönemine yardımda bulunurduk.”

PKK VE BDP'YE ELEŞTİRİ

Öcalan, PKK ve BDP çizgisini bir “blok” olarak değerlendiren ve “Türkiye’deki Kürt sorunu ehil ellerde değil. Kürt halkı vesayet altında” diyen Kaya, şöyle devam etti: “Şu anda Türkiye’deki Kürt halkının başka partiler kurmasının önüne geçilmiştir. Tekçi düşünce ve kendisini Stalinist politikadan kurtaramamış davranışlar hâkimdir. Kürtlerin, yüzü batıya dönük liberal demokrat bir partilerinin olması zarurettir.”

DÖNMEK İSTİYORUM

Türkiye’de hakkında yürüyen tek davanın ‘Sürgünde Kürdistan Parlamentosu’ davası olduğunu hatırlatan Kaya sözlerini şöyle tamamladı: “26 Haziran’daki mahkeme var. Cezaevine girme ihtimali sürdükçe Türkiye’ye dönmem. Genç olsam basar gelirim. Hapis de yatarım. Ama dört kez kalbimden ameliyat oldum. Sağlığım uygun değil. Ama gördüm ki sürgün de bir açık hava hapishanesi. Artık dönmek istiyorum.