BIST 10.187
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.386,48
HABER /  GÜNCEL

Öcalan: Silahlar sussun, demokratik siyasete yönelinsin

Diyarbakır'da yüzbinlerce kişi, hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununa çözüme ilişkin mesajını duymak için toplandı. Öcalan, 'Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir' dedi ancak bir takvim açıklamadı.

Abone ol

Cezaevindeki PKK lideri Abdullah Öcalan, Diyarbakır'daki Newroz Meydanı'nda toplanan kalabalığa okunmak üzere gönderdiği mesajda, "Silahlı direniş sürecinden demokratik siyaset sürecine kapı açılıyor" dedi.

Nevruz kutlaması için geleneksel kıyafetleri içinde kadın ve çocukların aralarında olduğu on binlerce kişi, sabah 5.00'ten itibaren parka akın etti.

Türkiye medyasındaki haberlerde, öğlen saatlerinde alanda toplanan kişi sayısının 1 milyonu geçtiği ve çevre illerden katılımın sürdüğü belirtiliyordu.

Kurulan sahnenin üzerinde "Demokratik çözüm, Öcalan'a özgürlük" yazılı pankartlar asıldı.

Kalabalık sık sık "Biji serok Apo (Yaşasın başkan Apo)", "PKK halktır, halk burada", "Savaşta da barışta da seninleyiz ey Serok" sloganları attı.

'Demokratik siyaset süreci'

Öcalan'ın gönderdiği mesajı ilk olarak BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Kürtçe okudu. Daha sonra, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder mesajı Türkçe aktardı.

PKK lideri mesajında, "Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir" dedi ancak bir ateşkes veya çekilme takvimi açıklamadı.

Önder, mesajı okumadan önce, Öcalan'ın "Türkiye halklarına, kadınlara, gençlere, emek örgütlerine" selam gönderdiğini belirterek şöyle dedi: "Sayın Öcalan, bu savaş dönemini sonlandıracak, bu toplumda tam bir demokratik, onurlu barışı yeşertecek bir mektup kaleme aldı."

Önder'in okuduğu mektupta Öcalan, Kürt ulusal hareketini kastederek şu ifadeleri kullandı: "Bugün görüyorum ki bu haykırış bir noktaya ulaşmıştır. Bizim kavgamız hiçbir ırka, dine, mezhebe veya gruba karşı olmamıştır. Bizim kavgamız ezilmişliğe, bilgisizliğe, haksızlığa, geri bırakılmışlığa, her türlü baskıya karşı olmuştur, bundan sonra da böyle olacaktır."

Mesajında sık sık, "yeni bir Türkiye, yeni bir Orta Doğu ve yeni bir süreç" vurguları yapan PKK lideri, "Silahlı direniş sürecinden, demokratik siyaset sürecine kapı açılıyor. Siyasi, sosyal ve ekonomik yanı ağır basan bir süreç başlıyor." dedi.

Öcalan, "Kürtlerin kimliğini yeniden kazandığını" vurgulayarak, "Artık silahlar sussun, fikirler konuşsun noktasına geldik. Yok sayan, inkâr eden, dışlayan modernist paradigma yerle bir oldu." ifadesini kullandı.

"Milyonların şahitliğinde" konuştuğunu belirten Öcalan, "Silah değil, siyaset öne çıkıyor" dedi.

Öcalan'ın mesajının okunmasının ardından, kürsüye çıkan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, "Türk hükümetinin bu çağrıya karşılık vermesini umduklarını" dile getirdi.