BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Öcalan ile Kılıçdaroğlu aynı tezi savundu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Kürt sorununun çözümü' için 'akil adamlar' kurulu önerisinde bulundu ama...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorununun çözümüne yönelik 'akil adamlar kurulu' önerisi, partiyi karıştırırken BDP'den övgü aldı. Ayrıca 'Akil adamlar kurulu' önerisi 2007-2008 yılında terör örgütü lideri Abdullah Öcalan tarafından da dile getirilmiş.

Bugün gazetesinde yer alan habere göre, Abdullah Öcalan'ın gündeme getirdiği teklif, CHP'nin 'ulusalcı' kanadının ise tepkisini çekti. Bu isimler partiye zarar vermemek için seçimlere kadar konuşmayacaklarını belirtirken, "Çok tehlikeli bir söylem. Öcalan söylemi" şeklinde tepki gösterdi.

KİMİN SÖYLEDİĞİ ÖNEMSİZ

Öcalan'ın ardından, kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk'ün dile getirdiği 'akil adam' projesine BDP'den tam destek geldi. BDP eski Grup Başkanvekili, Batman Milletvekili Bengi Yıldız, "Kılıçdaroğlu mu Öcalan mı söyledi diye bakmamak gerek. Kimin söylediği önemli değil, doğru bir şeymi söyleniyor buna bakmak lazım. Öcalan da, Ahmet Türk de, Kılıçdaroğlu da, benzer sorunların nasıl çözüldüğüne bakmak için dünyadaki örneklere bakıyor. Akil adam önerisini önemsiyoruz. Akil adam önerisi geçmişle yüzleşmedir. Parlamentoda pratiğe dökülürse partimiz temsilci verir" dedi. CHP'nin samimiyetinin Meclis açıldığında teste tabi tutulacağını vurgulayan Yıldız, "CHP'de söylem düzeyinde yenilikler vardır. Fakat pratiğine bakmak lazım" ifadesini kullandı.

ÖCALAN ÖNERDİ

Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır mitingi öncesi açıkladığı 'akil adamlar kurulu'nu, Öcalan Aralık 2007 ve Ocak 2008'de avukatları ile yaptığı görüşmelerde önerdi. Öcalan, avukatları aracılığıyla şöyle dedi:

"Akil adamlar komisyonu kurulmalıdır. Bu akil adamların kimlerden oluşacağı çok önemli. Ben sadece biz seçelim, bizim seçtiğimiz insanlardan oluşsun demiyorum. Devletin de seçeceği kişilerden oluşan bir komisyon olur. Demokratik ilkeler çerçevesinde taraflar arasında görüşmeler yapabilirler.Onların belirleyeceği esaslar çerçevesinde silahlar bırakılabilir. Bu komisyonun belirleyeceği esaslar çerçevesinde gerekli adımlar atılır. Bu yeni bir şey değil, aslında dünyada kullanılan bir yöntem. İrlanda'da, Kosova'da, Güney Afrika'da akil adamlar komisyonuyla sorunun çözümüne gittiler. Bu komisyona AB'den doğru da, Aahtisari gibi ki özellikle onu öneriyorum, insanlar bulunmalı. Bunlar gelip burada benimle de görüşürler."

Kapatılan DTP'nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, Öcalan'ın açıklamalarının ardından, parlamento grup toplantısında Ocak 2008'de öneriyi yineleyerek, Başbakan Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunmuştu.