BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.390,99
HABER /  GÜNCEL

'İranlı kadın muhalifin ölümünden, güvenlik güçleri sorumlu'

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, 'görgü tanıkları ve güvenilir bilgilerin, Halih Sahabi'nin İranlı güvenlik güçlerinin eylemlerine bağlı olarak öldüğünü açık şekilde gösterdiğini' savundu.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'da önde gelen muhaliflerden İzzetullah Sahabi'nin kızı Haleh Sahabi'nin, babasının cenaze töreni sırasında çıkan kargaşada ölümünden İranlı güvenlik güçlerini sorumlu tuttu.

İran'daki reform yanlısı internet sitesi Kaleme'de yer alan haberde, babasının cenazesine katılmak için cezaevinden çıkmasına izin verilen 55 yaşındaki Haleh Sahabi'nin, tören sırasında çıkan arbedede güvenlik güçlerinin saldırısına uğradığı ve karnından darbe aldığı belirtilmişti.

Olayla ilgili, muhalefet kaynaklı diğer haberlerde Haleh Sahabi'nin çıkan olay sırasında yere düştüğü ve kalp krizinden öldüğü belirtilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, yayımladığı açıklamada Haleh Sahabi'nin ölümünü "cinayet" diye niteleyerek bağımsız bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulundu.

Toner ayrıca "görgü tanıkları ve güvenilir bilgilerin, Halih Sahabi'nin İranlı güvenlik güçlerinin eylemlerine bağlı olarak öldüğünü açıkça gösterdiğini" vurguladı.

İran'da daha önce de muhalefetten isimlerin cenaze törenlerine, güvenlik güçlerince müdahaleler olmuştu.

Üç ay önce, önde gelen muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi'nin babası Mir İsmail Musavi'nin cenaze törenine de müdahale edilmiş ve Musavi ailesinden iki kişi gözaltına alınmıştı.

"Barış Anneleri" grubunun üyelerinden olan ve kadın hakları için mücadele eden Haleh Sahabi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın and içme töreni sırasında, Meclis önünde tutuklanan muhalefet eylemcilerinden biriydi ve iki yıl hapse mahkum edilmişti.

İzzetullah Sahabi ise, İran'da 1979 İslam Devrimi sonrasında iş başına gelen geçici yönetimde yer almış; Tahran'daki ABD Büyükelçiliğinin işgalini protesto ederek görevinden istifa etmişti.