BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,04
ALTIN 2.469,20
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Objektifin yakaladığı büyük gerçek

Gazeteci Mürsel Acay'ın 2003'te Irak'ta çektiği bir fotoğraf öyle bir gerçeği ortaya çıkardı ki...

Abone ol

Gazeteci Mürsel Acay'ın 2003 yılında Irak savaşında çektiği fotoğraflarını üç dilde kitaplaştırdığı "Yaşamın Renkleri/Savaşın Öteki Yüzü" kitabında yer alan bir fotoğraf karesinde şu ana kadar hiç bilinmeyen bir gerçek ortaya çıktı. Kitaptaki iddialara göre, Saddam güçlerine karşı kullaılan top mermileri Türk menşeli çıktı.

Gazeteci Acay'ın da sekiz yıl sonra farkına vardığı fotoğrafta, savaş sırasında Saddam güçlerine karşı kullanılan top mermileri Türk menşeli çıktı. Bu gerçeği ilk defa Taraf'a anlatan Mürcel Acay, "Bu gerçeğe fotoğraflar üzerinde daha detaylı çalışma yaptığım esnada tesadüfen ulaştım" dedi.

TEZKERE ÇIKMAMIŞTI AMA...

Amerikan askerlerinin Irak savaşında Türkiye üzerinden geçişine izin verilmesinin reddedildiği 1 Mart Tezkeresi sonrasında yaşanan gerginlik, Türk askerlerin başına çuval geçirilmesine kadar uzanan gerilimli bir dönemin fitilini ateşlemişti. Türkiye kendi toprakları üzerinden, ABD askerinin Irak'a geçmesine vize vermemişti ama o döneme ilişkin çok ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Kuzey cephesinde birlikte savaşan ABD askerleriyle peşmergelerin, Türkiye'den gönderilen top mermisi ve mühimmatları kullandığı belirlendi. Bu gerçek bir fotoğraf karesinde tesbit edildi. Olayı belgeleyen ise o dönemde cephede bulunan gazeteci Mürsel Acay'dı. Acay, cephede çektiği bir fotoğraf karesinde üzerinde Türkçe 'Tahrip Mermisi' yazan top mermileri ve sandıklar dolusu mühimmatın sekiz yıl sonra farkına vardı.

116'LIK TOP MERMİSİ

Mürsel Acay, bir fotoğraf karesiyle ortaya çıkan tarihi gerçeği şöyle anlattı: "O tarihte ABD askerleri ve Barzani'ye bağlı peşmergeler, Saddam'ın sağ kolu Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz'in doğduğu Musul'un Bertella Kasabası'nı kuşatmıştı. Durmadan top mermileriyle kenti dövüyorlardı. Ben de gazeteci olarak oradaydım ve birçok atışı fotoğrafladım. Daha önce yayımladığım kitabının üçüncü baskısı için çektiğim fotoğrafları yeniden gözden geçirirken bu kareleri gördüm. Topların Türk menşeli 166'lık top mermileri olduğu görülüyor."

Yaşamın acı yüzü

22 yıllık gazetecilik mesleği boyunca Güneydoğu'nun renkli yaşamlarını fotoğraf karelerine yansıtan Mürsel Acay, son olarak 2003'te Irak Savaşı ve sonrasında meydana gelen göçle birlikte başlayan yaşamın zorluklarına, savaştan kaçışa ve savaşa rağmen objektiflere gülümseyen kadın ve çocukların fotoğraflarına kitabında yer verdi.

Sezen Aksu'nun geçmiş yıllarda Diyarbakır Newroz'undaki konserinden çekilen fotoğrafların yanı sıra bölgede anne ve kadın olmanın zorlukları da kitapta yer alıyor. 80 fotoğraftan oluşan kitap ilk kez üç dilde yayınlanan fotoğraf kitabı niteliğini taşıyor. "Her fotoğraf karesi beni geçmişe götürüyor" diyen Mürsel Acay, "Irak ve bölgedeki renkli görüntüleri, renkli yaşamları yansıtan kareleri kitabımda yayınlamak daha ağır bastı. Savaşın acı ve kanlı yüzünü yansıtmak istemedim" diyor.