BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Obamanın cesur adım paketi

ABD'nin 20 Ocak'ta göreve başlayacak başkanı Barack Obama, "Cesur adımlar atılmazsa ekonomik durgunluk daha da derinleşir" dedi.

Abone ol İşsizliğin çift haneli rakamlara çıkabileceği uyarısında bulunan Obama, dün akşamki konuşmasıyla teşvik paketine destek istedi.

Obama, 775 milyar doları bulacak olan teşvik paketinin, bütçeye maliyetinin fazla olacağını, ancak harekete geçmemenin daha pahalıya mal olacağını vurguladı..

Obama, paketin bir an önce onaylanması için Kongre'yi işbirliğine çağırdı.

Teşvik paketiyle orta sınıf ailelere 1000 dolarlık bir vergi indirimi getirilecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarına da yatırım getirilecek.

11 gün sonra Beyaz Saray'a taşınacak Obama ekibinin önceliği ekonomi. Planın şubat ayı ortalarında uygulamaya girmesi bekleniyor.

'Durum daha da kötüleşebilir'

Yeni başkan, bir kuşağın kaybedilebileceği, ülkesinin rekabet yeteneğini yitirebileceği ve zaten kötü olan durumun, daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu.

Obama, kendi planları hakkında ayrıntılara da girdi.

Üç yıl içinde alternatif enerji üretimini ikiye katlamayı, beş yıl içinde ülkedeki tüm tıbbi kayıtları bilgisayar sistemine geçirmeyi, devlete ait binaların yüzde 75’ini tamir ettirmeyi, 2 milyonu aşkın konutta enerji verimliliğini arttırmayı, binlerce okulda sınıfları, kütüphaneleri ve laboratuarları iyileştirmeyi ve internet kullanımını kırsal kesimlere de yaymayı hedeflediğini anlattı.

“Bazılarının bu plana kuşkuyla baktığını anlıyorum” şeklinde konuşan Obama, ekonomik teşvik paketinin bütçe açığını büyütmesinden ve devletin ekonomideki payının arttırmasından çekinen milletvekillerini, ekonomik krizin aşılması için başka bir çare olmadığına ikna etmeye çalıştı.

Fakat Washington’da, Obama’nın ekonomik paketinin yine de ciddi direnişle karşılaşabileceği belirtiliyor.

Bazı milletvekilleri, paketin kabul edilmesinin Şubat ayı ortalarına kadar sarkabileceğini söylüyor.