BIST 10.511
DOLAR 32,29
EURO 35,04
ALTIN 2.477,08
HABER /  GÜNCEL

Obamanın alkış alan sözü

Obama Meclis'teki konuşmasında "cool"du. Sakin ve net konuştu. Öyle bir şey söyledi ki vekillerden alkış aldı. Türkiye'den istekleri de vardı.

Abone ol

İNTERNETHABER

Amerika Başkanı Barack Obama Meclis'te tarihi bir konuşma yaptı. Konuşmasında sık sık müslüman alemine seslendi. ABD'nin müslüman dünyaya bakışını çok açık ve net bir dille ifade etti. "Benim ailemde de müslümanlar var" dedi. Obama bu sözlerinden sonra Meclis'teki vekillerden alkış aldı.

OBAMA'NIN ALKIŞ ALAN SÖZLERİ

"ABD hiçbir zaman islamla savaşta değildir, olmamıştır, olmayacaktır. Esasen müslüman dünyasıyla olan ortaklığımız kritik öneme sahiptir. Bu, fırsatları güçlendirmek için de yapılmalıdır. ABD'nin müslüman dünya ile ilişkisi sadece terörizm karşıtlığı konusunda olmamalı. Bu ilişkiler güçlenmeli. İslam dünyası yüzyıllar boyunca dünyanın gelişmesine katkıda bulundu. Pek çok ABD ailesinde müslüman üyeler var. Bunu çok iyi biliyorum. Çünkü ben de bunlardan biriyim.



OBAMA'NIN TÜRKİYE'DEN İSTEKLERİ
 

[PAGE]

Obama'nın çok sakin geçen konuşmasında Türkiye'den somut istekleri de oldu. Bu istekleri sayacak olursak "Heybeliada'da ruhban okulu açılsın, Ermenistan sınırı açılsın, tarihinizle yüzleşin ve Türkiye'deki Kürtler'e daha fazla eğitim verilsin"... Obama tüm bu isteklerde bulunurken sert olmamaya özen gösterdi. Hatta bazen kendi ülkesinden örnekler verdi.

Obama şöyle konuştu:

RUHBAN OKULU AÇILSIN

"Türkiye'nin AB üyeliği onların gücünü artıracak. Tabii ki Türkiye'nin de  yapması gerekenler var. Siyasi reformlar yaptınız. DGM'leri kapattınız, basın özgürlüğü adına adımlar attınız, Kürtçe yayınlara başladınız... Yeni yasaların uygulamaya geçmesi lazım. Çünkü demokrasiler durağan olamaz. İleriye adım atması lazım. Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasının da AB için önemli sinyaller vereceğini düşünüyoruz.

TARİHİNİZLE YÜZLEŞİN

"Geçmişimizle nasıl başa çıkacağız? ABD'nin hala karanlık dönemlerinin etkisi var. Ülkemizde kölelik geçmişi var. Tarih her zaman trajik gerçeklerle dolu. Ama geçmiş eğer çözümlenemezse omzumuzda büyük ağırlık oluşturur. Her ülkenin geçmişiyle barışması lazım. 1915'te yaşanan kötü olanları da gündeme getirmek lazım. Bunlar benim değil, Ermeni ve Türk'lerin beraber çözmesi gereken sorunlardır.

ERMENİ SINIRI AÇILSIN

Bu anlamda iki ülkenin attığı adımları gördük. İki ülkeyi de ilişkilerin gelişmesini ABD olarak destekliyoruz. Türkiye normal barışçı ilişkiler sürdüren Güney Kafkasya'daki tek ülke... Ermeni sınırının açılması iki ülke arasındaki gerilimi azaltmaya etkili olur.



ABDÜLMECİT'İN ABD'YE GÖNDERDİĞİ HEDİYE

[PAGE]

Barack Obama konuşmasında Atatürk anısına yapılan anıttan çok etkilendiğini ama Atatürk'ün asıl anıtının "Türkiye Cumhuriyeti" olduğunu söyledi. Bu sözlerinin ardından kendi ülkesinde, kendi liderleri Washington adına yapılan anıttan bahsetti. "O anıt yapılırken çok zorluklarla karşılaştık. ama bize destek olanlardan bir isim vardı. O da Sultan Abdülmecit'ti" dedi.

Obama şöyle konuştu:

"Biz de Beyaz Saray'ın penceresinden Washington'un Anıtını görüyoruz. Bu anıtı yapmak on yıllar sürdü. Bizim çabamıza dünyadan destek verdi. Bunlardan biri de Osmanlı Sultanı Abdülmecit'ti. Bize mermerden bir plaka gönderdi. Basit cümlelerle bir şiir yazılıydı. Dostluğumuzu güçlendirmek için yazılmıştı bu şiir. Bu dostluk 2. Dünya Savaşı sonrasında güçlendi. Türkiye ve ABD Kore'den Kosova'ya, Kosova'dan Kabili'e birlikte savaştılar."

O PLAKADA NELER YAZILI?

Sultan Abdülmecid, Türkiye'nin sütunda üzerinde Amerika hakkındaki iyi temennilerin yazılı olduğu bir 'hat' ile temsil edilmesine karar verdi. Hat, o devrin büyük hattatı sayılan Kazasker Mustafa İzzet Efendi'ye yazdırıldı ve daha sonra etrafı devrin süsleriyle bezenmiş bir mermere işlendi, mermerin üzerine de Sultan Abdülmecid'in tuğrası kondu. Levhada 'Devám-ı hulleti te'yid için Abdülmecid Hán'ın / Yazıldı nám-ı páki seng-i báláya Vaşington'da' yani 'Abdülmecid Han'ın temiz adı, dostluğun devamını göstermek için, Washington'da dikilen bu yüksek taşa yazıldı' denmekteydi. (Murat Bardakçı'dan alıntıdır)

FİLİSTİN VE IRAK KONUSUNDAKİ DÜŞÜNCELERİ

[PAGE]

Obama Filistin konusunda iki devletli çözümü desteklediğini söyledi ve iki devletin de yapması gerekenleri hatırlattı. Bunu söylerken Gazze'ye gönderme yaptı. "Terörün kullanımını dışlamalıyız ve İsrail'in kendini koruma isteğini de anlayışla karşılamalıyız" dedi. İran konusunda da ülkenin artık tarafını seçmesi gerektiğini söyledi.

İSRAİL'DE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

ABD İsrail'de iki devlet hedefini destekliyor. İsrail ve Filistin'in isteği de budur. Ben bunu ABD devleti başkanı olarak yakın bir şekilde destekleyeceğim. Her iki devlet de taahhütlerine uymalıdırlar. Barışa yönelik çabalar göstermelidirler. ABD ve Türkiye Filistinliler ve İsrailliler'e bu yönde yardımcı olabilir. Terörün kullanımını dışlamalıyız ve İsrail'in kendini koruma isetğini de anlayışla karşılamalıyız.

İRAN SEÇİMİNİ YAPMALI

Siz zor bir bölgede yaşıyorsunuz. Bu bölge şiddetten yeterince çekti. Artık nükleer silahlara tahammülünüz olmamalı. İran'ın başkanına da söyledim. Onların ekonomik olarak gelişmesini istiyoruz. İran seçimini yapacak tabii, daha fazla gelişmeyi mi silahları mı seçecek?  


OBAMA'NIN TANIDIĞI İKİ TÜRK
 

[PAGE]


Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama konuşmasında iki Türk'ten de bahsetti.

"Halklarımız arasındaki ilişkiler gelişti. Artık Amerika'da birçok Türk de var.  Bir basketbolsever olarak Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur'un başarılarını sevinerek izliyorum."