BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,97
ALTIN 2.424,03
HABER /  DÜNYA

Obama'dan tarihi itiraf! 2 milyon ton bomba attık

ABD Başkanı Barack Obama, Vietnam Savaşı'nda ABD ordusunun Laos'a 2 milyon ton bomba attığını söyledi.

Abone ol

Görevdeyken Laos'u ziyaret eden ilk ABD Başkanı olan Obama, Laos'a yardım etmenin ABD'nin “ahlaki yükümlülüğü” olduğunu söyleyerek, stratejik önemi olan bu ülkeyle ilişkileri yeniden canlandırma sözü verdi.

Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) 2016 Liderler Zirvesi için Laos'un başkenti Vientiane'ye giden Obama, binden fazla öğrenci, iş adamı ve yetkiliye seslendiği konuşmasında, “Buradaki tarihimize bakarak, Laos'un toparlanmasının ABD'nin ahlaki sorumluluğu olduğuna inanıyorum." dedi.

"ABD VİETNAM SAVAŞI'NDA 2 MİLYON TON BOMBA ATTI" İTİRAFI

ABD'nin 1964'ten 1973'e kadar Laos'a 2 milyon ton bomba attığını kabul eden Obama, Laos halkından özür dilemedi ancak savaşı ve sonrasında yaşanan hatıraları anımsatarak, “Sebep ne olursa olsun, niyetlerimiz ne olursa olsun, savaş çok büyük acılar vererek bedel ödetiyor." diye konuştu.

Asya-Pasifik'in ABD için yeni ve geçici bir heves olmadığını vurgulayan Obama, ABD'nin eskiye nazaran bölge ülkeleriyle daha derin ilişkiler içinde olduğunu söyledi.

Obama, "Pozisyonumuz daha güçlü ve bir Pasifik ülkesi olarak burada kalıcı olduğumuz mesajını verdik." dedi. ASEAN Zirvesi, 8 Eylül'e kadar sürecek.

LAOS, ASEAN'IN EN FAKİR ÜYESİ

Yaklaşık 6,5 milyon nüfusa sahip Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, ASEAN ülkeleri arasındaki en düşük nüfusa sahip ülke konumunda. Denize kıyısı bulunmayan, 236 bin 800 kilometrekarelik alana sahip Laos, geçen yıl yüzde 7 büyüme hızıyla birlik üyeleri arasında büyüme oranı en yüksek ülke olmuştu. Laos, ASEAN'ın en fakir üyesi olarak da biliniyor.,

ABD tarihinde bugün neredeyse bir "dipnot" olarak kalan "Kirli Savaş"ın hatıraları, aradan yarım asır geçse de Laos'ta hala canlılığını koruyor. Vietnam Savaşı sürerken ABD ordusu, 19 Mayıs 1964'te Laos'un güney semalarına keşif uçakları göndermeye başlamış ve bu, tarihin en büyük bombardımanlarından birinin başlangıcı olmuştu.