BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.412,65
HABER /  DÜNYA

Obama'dan önemli açıklama! Hiçbir şey kolay olmayacak

İklim değişikliğini önlemek için hazırlanan Paris Anlaşması, 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda konuşan Obama önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Paris Anlaşması'nın iklim değişikliğiyle mücadelede bir dönüm noktası olduğunu ve anlaşmanın iklim krizinin çözümü için dünyanın ihtiyacı olan sürdürülebilir çerçeveyi oluşturduğunu belirtti.

Obama, "Ancak hiçbir şey kolay olmayacak. İlerlemeler bir anda olmaz. Ancak, anlaşma ile gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakma adına daha ümitliyiz" şeklinde konuştu.

İklim değişikliğini önlemek için hazırlanan Paris Anlaşması, 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na katılan ülkeler tarafından kabul edildi.

Konferansa Washington'dan telekonferans yöntemiyle katılan ABD Başkanı Obama, iki hafta önce Paris'te gerçekleştirilen toplantıda, tüm dünyaya, iklim değişikliğini önleme yolunda önemli bir adım atmanın eşiğinde olduklarını söylediğini ifade ederek, "Birkaç saat önce bunu başardık. Dünyanın ihtiyacı olan bir anlaşma etrafında hepimiz bir araya geldik" dedi.

BİR ARAYA GELİNCE NELER YAPABİLECEĞİMİZ GÖSTERDİK

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'u, gösterdikleri liderlik ve bu tür bir zirveye ev sahipliği yaptıkları için tebrik eden Obama, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve ekibinde yer alan danışmanlara da teşekkür etti.

"Ayrıca bu anlaşmayı mümkün kılan yaklaşık 200 milletin temsilcilerine de teşekkür ediyorum. Her birlikte, dünyanın bir araya gelince neler yapabileceğini gösterdik" diyen Obama, ABD'nin geçen 7 yılda iklim değişikliğiyle mücadelede küresel bir lider haline geldiğini anlattı.

Geçen yıl ABD ile Çin'in ortak olarak açıkladığı iklim değişikliğiyle mücadele planının diğer milletleri de teşvik ettiğini ifade eden ABD Başkanı, Paris'te imzalanan anlaşmanın, bunun bir sonucu olduğunu belirtti. Obama, "Hiçbir ülke, ne kadar güçlü olursa olsun, bu sorunu tek başına çözemez. Ve hiçbir ülke, ne kadar küçük olursa olsun bu sorundan uzak kalamaz. Dolayısıyla hep birlikte çalışmalıyız" şeklinde konuştu.

HİÇBİR ŞEY KOLAY OLMAYACAK

Bugünün, dünya için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Obama, "Ancak hiçbir şey kolay olmayacak. İlerlemeler bir anda olmaz. Ancak, anlaşma ile gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakma adına daha ümitliyiz" şeklinde konuştu.

Küresel ortalama sıcaklık artış limitinin 1,5 ila 2 derece arasında sınırlandırılması öngörülen anlaşma metninin son hali üzerinde Paris'te varılan anlaşma sonrasında imza töreninin 2016 yılı başında BM Genel Sekreterliği'nde yapılması bekleniyor.

Sera gazı emisyonlarına ilişkin mevcut anlaşmaların 2020'de sona erecek olması dolayısıyla Paris'te en az 10 yıl geçerli olacak yeni taahhütlere girilmesi küresel ısınma ile mücadele bakımından çok önem taşıyor.