BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 34,99
ALTIN 2.325,01
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Obama zavallı, Erdoğan çok güçlü!

Burhan kuzu parlementer sistemin Başkanlık sisteminden çok daha güçlü olduğunu işte bu sözlerle anlattı.

Abone ol

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, “Parlamenter modelde kuvvet ayrılığı yoktur. Yıllardır var dedik ya, yoktur. Bu sitemde yasama organı yoktur. Meclis diye bir şey yoktur. Açık söylüyorum sadece ve sadece bir başbakan var. Onla çalışan bir hükümet var. Biz de onlara yardımcı olan bir organız, onlar ne derse onu yapmak zorundayız” dedi.

Hukukçular Derneği tarafından düzenlenen Hukuk Okulu Sertifika Töreni'nde konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, anayasanın Türkiye'de uzun yıllardır konuşulan bir konu olduğunu ama sivil, derli toplu bir anayasa yapmanın hiç nasip olmadığını söyledi.

TÜRKİYE NORMALLEŞİYOR

Türkiye'nin normalleştiğini vurgulayan Kuzu, “Cumhuriyet tarihi dediğim gibi ilk yıllarını bir kenara bırakıyoruz. 1960’dan sonra baktığınız zaman bu sefer insanlar anayasanın ne olduğunun farkına varıyor. Ama bu sefer de yukarıdakiler milleti anayasa yapma sürecine dahil etmiyor. Siz ‘egemenlik benimdir diye bir tarafından tutacaksınız ben de varım bu işten diyeceksin ama sorumluluğa geldiği zaman bu işten kaçacaksın.’ Bunun temelinde yatan düşünce millete güvensizliktir. 2010 referandumu bu işi belli bir oranda tersine çevirdi ve Türkiye normalleşiyor” diye konuştu.

ANAYASA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 

Anayasanın yapılmasında ortamın sakin olması gerektiğini söyleyen Kuzu, anayasa çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Anayasa yapımı için Uzlaşma Komisyonu oluşturduklarını anlatan Kuzu, Komisyon’da alınan kararlarda oy birliği şartının arandığını söyledi. Oy birliği şartı nedeniyle işlerinin zorlandığını ifade eden Kuzu, “Yani 4 tane partinin aynı konuda evet demesinin zorluğunu takdir edersiniz. Şu ana kadar 90 madde müzakere edildi. Daha kronik sorunlar dediğimiz asıl konular, vatandaşlık tanımı gibi bunlara henüz dokunulmadı. Bunlar en sona bırakıldı” şeklinde konuştu.

OBAMA ZAVALLI, BAŞBAKAN ÇOK GÜÇLÜ

Konuşmasında son günlerde tartışma konusu olan başkanlık sistemine değinen Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Obama zavallı. Başbakan çok güçlü. Obama hakikaten zavallı elinden gelse ağlayacak. Adam istediği kanunu, istediği bütçeyi çıkarmıyor. Adam bir sandık reformu yaptı, muhalefetle beraber yaptı.

BİRİSİ DİKTATÖRLÜK GELİYOR DEYİNCE BOĞASIM GELİYOR

Türkiye’den biri çıkıp başkanlık modelinde diktatörlük geliyor dediğinde adamı boğasım geliyor. Diktatörlük gelecek ise bütün şartları parlamenter rejimde var. Çünkü parlamenter modelde kuvvet ayrılığı yoktur. Yıllardır var dedik ya, yoktur.

BU SİSTEMDE MECLİS DİYE BİR ŞEY YOK

Bu sistemde yasama organı yoktur. Meclis diye bir şey yoktur. Açık söylüyorum sadece ve sadece bir başbakan var. Onla çalışan bir hükümet var. Biz de onlara yardımcı olan bir organız, onlar ne derse onu yapmak zorundayız. Parlamento rejimi budur. Çünkü parlamenter modelde milletvekili seçilmesini ve bakan olmasını başbakan ve liderlere borçludur. Yasamayı hükümet hazırlar, parlamentodan geçer. Bütçeyi hükümet hazırlar, yasama usulen geçer. Denetim, hangi denetim? Neymiş hükümet düşürülebilirmiş. Şimdi ben kendi bakanımı neden düşüreyim. Kendi bakanımı muhalefete uyarak düşürmem. Şeytana uymak gibi bir şey. Gelecek filan bakan hakkında gensoru verecek, ben de CHP, MHP ve BDP’ye uyacağım, bakanı düşüreceğim. Aklımdan zorum mu var. Böyle bir şey yok.”

ANAYASA ÇALIŞMALARI NİSAN AYI SONUNA KADAR BİTECEK 

Anayasa çalışmalarını Nisan ayı sonuna kadar bitirmeyi planladıklarını ifade eden Kuzu, başkanlık sistemi ile federatif yapının geleceği eleştirilerine de yanıt verdi. Kuzu, “AK Parti olarak bu ayın sonuna kadar ya da Nisan’ın sonuna kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çıkarsa referandum ile sizlerin önüne gelir. Çıkmaz ise başka bir formül bulunur. Federal yapıya çok kafa takılıyor. Başkanlık modelinde federasyon zorunlu bir model değil. Amerika’da başkanlık var, federal yapı var. Almanya federal, niye parlamento var. Kanada’sı böyle, Avusturya’sı böyle. Dolayısı ile böyle bir bağ yok. Federal yapı ile alakası yok. Üniter yapı içerisinde biz pekala başkanlık modelini getirebiliriz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Burhan Kuzu katılımcılara sertifikalarını verdi.