BIST 10.002
DOLAR 32,38
EURO 34,69
ALTIN 2.430,28
HABER /  DÜNYA

Mısır'daki gösterilerde ölü sayısı artıyor

Port Said kararının ardından Mısır'da tansiyon yükseliyor.

Abone ol

Mısır futbol tarihinin en büyük trajedisi olarak nitelendirilen Port Said olayına ilişkin davada nihai kararın açıklanmasının ardından, başkent Kahire 'de meydana gelen şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 2 oldu.

Edinilen bilgiye göre, mahkemenin 7'si emniyet görevlisi 28 kişinin beraatine hükmetmesini protesto eden grupların Nil Köprüsü yakınlarında düzenlediği gösteriler sırasında, göz yaşartıcı bombadan etkilenerek hayatını kaybeden gencin ardından devam eden olaylarda bir kişi daha öldü. Çatışmalarda 50 kişinin yaralandığı belirtildi.

ADALET BAKANLIĞI'NDAN UYARI

Mısır Adalet Bakanı Ahmed Mekki, bazı çevrelerin, Mısır'da hükümetin ülke güvenliği ve istikrarını sağlamaktan aciz kalacağı bir devlet oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Mekki, 'Muhalefetin desteklediği ve dış güçlerin finanse ettiği hükümet karşıtı eylemler aracılığıyla Mısır'da iflas etmiş bir devlet yaratılmaya çalışılıyor'' dedi.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da ülkenin istikrarını sarsan olaylara karşı sert tedbirler alınacağı, halkın can ve mal güvenliğine yönelik saldırılar karşısında, kanunlar çerçevesinde gereken karşılığın kararlılıkla verileceği belirtildi.

DEVAM SÖZÜ

Öte yandan El-Ehli Kulübü taraftarlarının oluşturduğu Ultras grubu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 21 kişinin idamına, 7'si emniyet görevlisi 28 kişinin de beraatine hükmedilen mahkeme kararı eleştirildi.

Açıklamada, Kahire'deki olaylara işaret edilerek, bunun başlangıç olduğu, katliama sebep olan tüm taraflar ortaya çıkarılmadıkça ve dava tekrar gözden geçirilmedikçe ülkede daha kötü gelişmeler yaşanacağı uyarısında bulunuldu.

Port Said Stadı'nda geçen yıl, Port Said futbol takımı El-Mısri ile Kahire'nin takımı El- Ehli arasında oynanan maçtan sonra çıkan olaylarda 74 kişi hayatını kaybetmiş, 300'den fazla kişi yaralanmıştı.

Açılan 72 sanıklı davayı gören Port Said mahkemesi, 21 kişinin idamına ve 5 kişinin müebbet hapsine, aralarında Port Said Emniyet Müdürü'nün de bulunduğu 10 kişinin 15'er yıl, 6 kişinin 10'ar yıl, 2 kişinin 5'er yıl, bir kişinin de 1 yıl mahkumiyetine karar vermiş, 7'si emniyet görevlisi 28 kişinin beraatine hükmetmişti.